Andrian Candu solicită sprijinul SUA „în faţa ameninţărilor hibride şi pentru consolidarea capacităţilor instituţionale ale statului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a invitat membrii Senatului şi ai Camerei Reprezentanţilor SUA să monitorizeze alegerile parlamentare din Republica Moldova pentru a se convinge de corectitudinea procesului electoral şi al scrutinului.

Invitaţia a fost făcută în timpul întrevederilor pe care Andrian Candu le-a avut la Washington, unde efectuează o vizită de lucru la invitaţia Congresului SUA, se spune într-un comunicat de presă emis de Parlament.

În plus, preşedintele Parlamentului a solicitat suport în faţa ameninţărilor hibride şi pentru consolidarea capacităţilor instituţionale ale statului de a reacţiona la riscurile de securitate actuale. Andrian Candu s-a referit la mass-media, sistemul bancar, sistemul energetic, zona de securitate de pe Nistru, precum şi domeniul politic pe tot spectrul şi implicaţiile externe directe şi camuflate ca fiind zone în primul rând ţintite în războiul hibrid.

Senatorul John Barrasso, membru al Comisiei pentru relaţii externe şi al Comisiei pentru energie şi resurse naturale, a anunţat îngrijorarea pentru implicaţiile străine în treburile interne ale Republicii Moldova. Senatorul a subliniat susţinerea pentru Moldova şi, în context, s-a angajat pentru promovarea rezoluţiei pro Moldova înregistrată la Senatul SUA.

Congresmenul Adam Kinzinger, membru al Comisiei politică externă şi Comitetul energie şi comerţ al Camerei Reprezentaţilor, Congresul SUA, a apreciat dinamica şi progresul în relaţiile moldo-americane, menţionând că susţine intensificarea colaborării pe domeniile strategice.

Adam Kinzinger a asigurat de susţinerea Statelor Unite pentru Moldova în faţa ameninţărilor hibride. Congresmenul a subliniat deschiderea SUA pentru suport deplin în aspiraţia Moldovei de a fi parte a civilizaţiei occidentale. Susţinere şi deschidere pentru ţara noastră din partea Congresului a anunţat şi Congresmenul Will Hurd, membru permanent al Comisiei pentru securitate.

Oficialii au abordat şi problemele regionale, precum şi au încurajat dezvoltarea cooperării pe domeniul de apărare comună între Moldova, Georgia şi Ucraina, angajament lansat la Conferinţa de la Chişinău din 2 martie curent.

Andrian Candu efectuează o vizită de lucru, în perioada 4-8 decembrie curent, la Washington. Candu va participa cu o luare de cuvânt la Forumul Parlamentar pentru Securitate (Parliamentary Intelligence Security Forum) şi lansarea Consiliului de afaceri Moldova – SUA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite