Andrian Candu îi răspunde Maiei Sandu: Blocaţi audierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu si Andrian Candu foto IPN

Solicitarea liderei PAS, Maia Sandu, de a fi audiată într-o şedinţă publică de către Comisia de anchetă pentru elucidarea acuzaţiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” blochează procesul de audieri, afirmă preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Într-o postare pe o reţea de socializare, Andrian Candu o întreabă pe Maia Sandu dacă face acest lucru pentru a evita întrebările bazate pe probele acumulate.

Preşedintele legislativului afirmă că audierile nu pot fi publice deoarece informaţiile furnizate de instituţiile din ţară şi din străinătate au caracter confidenţial şi un regim legal de utilizare. În cazul în care şedinţa va fi deschisă, deputaţii şi membrii comisiei ar încălca legea şi ar urma să poarte răspundere pentru asta. „Condiţionând participarea Dvs. cu şedinţa deschisă, reuşiţi astfel să blocaţi audierea”, spune Andrian Candu.

Preşedintelui Parlamentului declară că ar fi corect ca Maia Sandu să se prezente la audieri, să răspundă la întrebări şi apoi are toată libertatea să facă declaraţii pentru presă. Andrian Candu dă asigurări că va depune tot efortul ca, după finalizarea anchetei, raportul să fie desecretizat şi făcut public, astfel încât cetăţenii să cunoască toate informaţiile importante acumulate în cadrul acestei comisii.

Lidera PAS, Maia Sandu, a refuzat să facă declaraţii la audierile organizate de Comisia de anchetă şi a solicitat să fie chemată într-o şedinţă publică, nu la una care are loc cu uşile închise. Lidera PAS susţine că informaţiile lansate în public, inclusiv de către deputaţi, despre finanţarea PAS trebuie deconspirate tot în Parlament şi tot public. Parlamentul a amânat marţi, 6 noiembrie, audierile programate de către Comisia de anchetă pentru luni, 12 noiembrie.

Un grup de deputaţi ai PDM a trimis scrisori mai multor instituţii de stat, solicitând verificări privind posibilele activităţi contra Republicii Moldova din partea Ludmilei Kozlowska, deţinătoare a cetăţeniei ruse şi ucrainene, şi preşedintă a fundaţiei „Otwarty Dialog (Dialog Deschis), recent expulzată din Polonia şi UE, pentru legături cu serviciile speciale ruse. Deputaţii PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre aceasta, Fundaţia Otwarty Dialog şi partidele politice PAS şi PPPDA, inclusiv posibile aspecte ce ţin de finanţarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menţionate. Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor acuzaţiilor de imixtiune a început în data de 2 noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite