Andrian Candu: „Multe din deciziile luate de actualul Parlament sunt istorice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea sistemului electoral ar fi cea mai importantă realizare a actualului Parlament. Totodată, Parlamentul a generat abordări care au condus la îmbunătăţirea vieţii oamenilor – chiar cele adoptate în 2018 au adus beneficii economice, a declarat speakerul Andrian Candu în cadrul emisiunii «Пятница с Анатолием Голя» de la RTR Moldova.

Totodată, el nu este de acord cu criticile că guvernarea supune presa independentă unor presiuni, iar echipa Partidului Democrat, din care dânsul face parte, dispune de persoane care, după viitoarele alegeri, pot asigura funcţionarea statului la orice nivel, a mai declarat speakerul.

Multe din deciziile luate de actualul Parlament sunt decizii istorice, a afirmat Andrian Candu, referindu-se la adoptarea sistemului electoral mixt, dar şi la documentele vizând construcţia gazoductului şi liniei electrice de peste Prut, care contribuie la securitatea energetică a ţării. Efectul lor se va resimţi doar peste câţiva ani şi, cu toate că cetăţenii uită repede cine şi cum a votat, valoarea deciziilor nu poate fi pusă la îndoială.

Răspunzând criticilor precum că actualul Parlament a fost ineficient, reunindu-se în doar în jumătate din şedinţele prescrise de regulament, Andrian Candu a observat că numărul de şedinţe nu este un indice relevant şi a afirmat că prin numărul de legi, adoptate pentru o viaţă mai bună a oamenilor, actuala componenţă a întrecut multe alte legislaturi de până acum. Cât priveşte observaţia că Parlamentul a fost nereprezentativ, dominat de un partid care nu a câştigat majoritatea în alegeri, speakerul a opinat că migraţia politică este un lucru obişnuit în multe state, inclusiv în SUA, deşi nu este agreat niciunde. Problema poate fi soluţionată prin aplicarea sistemului uninominal, deoarece va spori responsabilitatea deputatului faţă de comunitatea din circumscripţia de unde a venit şi de promisiunile date.

Andrian Candu categoric n-a acceptat că presa independentă e constrânsă de autorităţi. „În contextul unor evenimente, cum ar fi alegerile, se vine cu speculaţii, manipulări, care sugerează cetăţeanului, dar şi străinului că, vedeţi, presa nu este independentă”, a relevant dânsul, evitând să vorbească în subiectul înţelegerii de cartel între două media-holdinguri, despre care s-a scris că limitează accesul posturilor TV neafiliate la publicitate. „Nu fiecare îşi poate permite o televiziune, deoarece este o afacere scumpă, iar piaţa de publicitate din Moldova este mică. În acest sens, putem vorbi despre eforturi în vederea creşterii pieţei de la 11-12 milioane de euro la 20 şi chiar la 30 de milioane de euro - prin investiţii, pentru care sunt create condiţii legislative şi nu numai”.

Cât priveşte referendumul privind reducerea numărului deputaţilor şi posibilitatea revocării mandatului în anumite condiţii, concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Andrian Candu crede că micşorarea numărului de deputaţi nu va coborî şi nivelul profesionalismului corpului de deputaţi. „Rolul deputatului este semnificativ, hotărâtor, dar creaţia legislativă o face... secretariatul Parlamentului, comisiile, consultanţii, experţii”, a specificat speakerul, fără a comenta că aceasta se crede a fi unul din indicii că deputaţii sunt o „maşină de vot”.

Andrian Candu a exclus posibilitatea unei alianţe post-electorale a Partidul Democrat cu Partidul socialiştilor din considerente geopolitice – democraţii urmează vectorul european, pe când socialiştii se uită în direcţia opusă, dar şi ideologice – democraţii împărtăşesc viziuni liberale, în special, în domeniul economic, ceea ce nu corespunde viziunilor oponenţilor săi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite