Andrian Candu, despre criticile aduse legii privind amnistierea capitalului: Există o neînţelegere. Puţini au reuşit să citească legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că criticile aduse majorităţii parlamentare de SUA, UE, FMI etc. pentru adoptarea legii privind declararea voluntară a bunurilor (amnistierea capitalului) nu sunt întemeiate, deoarece „există o anumită neînţelegere a actului adoptat de Parlament”.

„Vreau să aduc câteva precizări. Dacă aţi observat tipul de reacţie inclusiv a unor parteneri, a fost foarte scurt şi foarte rapid. Noi nici nu am reuşit să aprobăm legea, ea încă nu este semnată de mine, foarte puţini au reuşit să o citească şi să înţeleagă despre ce este vorba, dar deja au venit cu anumtie reacţii. Ceea ce presupune că există o anumită neînţelegere a actului adoptat de Parlament”, a declarat Andrian Candu miercuri, 1 august, într-o conferinţă de presă.

Şeful Legislativului a dat asigurări că legea privind declararea voluntară a bunurilor (amnistierea capitalului) conţine toate mecanismele prin care să nu permită spălarea banilor şi stimularea corupţiei, aşa precum susţine SUA, UE, FMI, Banca Mondială, Transparency International, opoziţia de la Chişinău etc.

„Mai mult ca atât, foarte multe state au făcut declararea voluntară. Este un mecanism pentru a aduce tot ceea ce înseamnă economia tenebră în economia reală. Noi întotdeauna am fost arătaţi cu degetul că avem 40% din PIB în economia tenebră”, a spus Candu.

Preşedintele Parlamentului a decis să răspundă acuzaţiilor că legea privind declararea voluntară stimulează spălarea banilor prin a-l acuza pe ex-ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţă, un critic al legilor respective, de faptul că, în 2012, acesta ar fi promovat o lege privind amnistierea capitalurilor „care numai nu a fost numită aşa”.

„Ministrul Finanţelor, Negruţă, care acum se dă mare şi tare, a promovat în Parlament o liberalizare de capital. Dacă vă aduceţi aminte cetăţenii puteau să declare până la 1 milion de lei, fără să ia rate şi fără să arate care este provinienţa acestor bani”, a afirmat Candu.

Potrivit lui, peste 25.000 de cetăţeni „şi-au declarat acel milion” în acea perioadă.

„Bani pe care statul nu i-a văzut. Sunt 25 de miliarde de lei care nu au fost declaraţi şi statului nu a avut niciun control şi nu s-a plătit nicio taxă la stat. Iaca aceea e o adevărată spălătorie de bani”, a subliniat speakerul.

Amintim că majoritatea parlamentară a adoptat joi, 26 iulie, legea privind declararea voluntară şi stimularea fiscală.

Aceasta presupune că persoanele care anterior nu şi-au declarat veniturile, imobilele, maşinile şi alte bunuri, le pot declara şi legaliza contra unei taxe de 3% din sumă.

Opoziţia parlamentară şi cea extraparlamentară a criticat iniţiativa guvernării, precizând că aceasta ar putea duce la legalizarea mijloacelor financiare sustrase anterior si sistemul bancar moldovenesc.

De partea cealaltă, preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a lăudat adoptarea respectivei iniţiative. Speakerul a spus că este vorba de un „mecanism care va reduce economia tenebră din Republica Moldova”.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a emis joi, 26 iulie, un comunicat de presă cu referire la adoptarea legii privind amnistierea capitalului. Experţii FMI susţin că „măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală şi vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative”.

Ambasada SUA la Chişinău anunţă că „este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor”. Potrivit reprezentanţei diplomatice, legea privind declaraţia voluntară şi stimularea fiscală (numită şi legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite