Andrian Candu: Aurel Ciocoi trebuie să-şi dea demisia de onoare, până ca moţiunea simplă să ajungă să fie dezbătută în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PDM Andrian Candu consideră că fracţiunea PDM trebuie să susţină moţiunea simplă împotriva ministrului de Externe, Aurel Ciocoi. În opinia sa, ministrul „trebuia să se ocupe de politica externă, dar nu de interpretarea istoriei”. Ex-preşedintele Parlamentului e de părere că este cazul ca Aurel Ciocoi să-şi dea demisia de onoare, până ca moţiunea simplă să ajungă să fie dezbătută în plenul Parlamentului.

„Declaraţia sa scandaloasă a creat pe bună dreptate un val de nemulţumire şi indignare în societate. Subiectul a fost abordat de colegi din Organizaţia teritorială a PDM din Drochia, care la fel s-au expus ferm pentru susţinerea moţiunii”, a afirmat Andrian Candu într-o postare pe Facebook.

Deputaţii din fracţiunea PPDA au înaintat o moţiune simplă în Parlament împotriva ministrului de Externe, Aurel Ciocoi. Deputatul Chiril Moţpan a declarat că PPDA solicită demisia şefului diplomaţiei moldoveneşti ca urmare a declaraţiei sale „anticonstituţionale” şi „iresponsabile” privind conflictul de pe Nistru din 1992.

Amintim că ministrul de Externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a declarat că nu a existat o agresiune din partea Federaţiei Ruse în conflictul de pe Nistru din 1992. În opinia sa, Armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”, iar războiul ar fi fost provocat exclusiv de către forţele separatiste de la Tiraspol.

Preşedintele Igor Dodon consideră că declaraţia controversată a ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, precum că Federaţia Rusă a intervenit în conflictul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”, a fost interpretată greşit. Şeful statului susţine că ministrul s-ar fi referit la misiunea de pacificatori, nu la armata rusă.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina, Anatol Caraman, a afirmat luni, 10 februarie, într-o conferinţă de presă, că nu-l surprind declaraţiile controversate ale ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, cu privire la conflictul de pe Nistru. Colonelul a subliniat că „ani la rând, Partidul Socialiştilor s-a manifestat ca un partid trădător, antinaţional şi antieuropean”.

Asociaţia Obştească „Parlamentul-90”, formată din foştii deputaţi din primul Parlament al R. Moldova, solicită demisia ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, dar şi tragerea acestuia la răspundere penală, pentrud declaraţia că, în 1992, Rusia a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge” pe Nistru. Anatol Ţăranu a declarat că afirmaţia lui Ciocoi „nu este o stângăcie politică, este un element bine gândit al politicii de deznaţionalizare”.

Vicepreşedintele PAS Mihai Popşoi a anunţat că formaţiunea condusă de Maia Sandu cere demisia ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, în urma declaraţiilor controversate ale acestuia pe subiectul războiului de pe Nistru, care ar fi „dezonorat memoria celor care şi-au dat viaţa apărând independenţa şi integritatea teritorială a ţării”.

Analistul politic Anatol Ţăranu a precizat, pentru Radio Chişinău, că armistiţiul din 1992 a fost semnat de preşedinţii Mircea Snegur şi Boris Elţîn, ceea ce demonstrează că Rusia a purtat un război de facto cu Republica Moldova. 

„Dodon şi ministrul lui nu pot să spună adevărul, fiindcă aceasta ar însemna să lezeze interesele fundamentale ale Federaţiei Ruse”, a adăugat Anatol Ţăranu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite