Andrey Devyatkov: Vizita lui Dodon la Moscova a fost mai mult orientată spre auditoriul din Moldova, pregătindu-se de alegerile parlamentare din 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul politic rus Andrey Deviatkov a comentat vizita oficială a lui Igor Dodon la Moscova, în perioada 16-18 ianuarie. Devyatkov crede că unele declaraţii antieuropene ale preşedintelui Moldovei sunt cauzate de faptul că Dodon se pregăteşte deja de alegerile parlamentare din 2018.

„În general mie mi se pare că vizita lui a fost mai mult orientată spre auditoriul din interiorul Republicii Moldova. Deci, el are un anumit repertoriu al declaraţiilor, o anumită retorică electorală pe care o utilizează foarte activ pregătindu-se de alegerile parlamentare din anul 2018”, afirmă Devyatkov.

Expertul rus consideră că la Kremlin nimeni în mod real nu pune problema denunţării Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE. 

„Mi se pare că la Moscova se înţelege că Acordul de Asociere este deja un fapt realizat şi revanşa pe această cale nu mai este posibilă. Chiar Dodon a afirmat că această denunţare va fi posibilă doar dacă el va avea o majoritate parlamentară, care va lua această decizie şi pe care el o va susţine (...) Mi se pare că Moscova înţelege că, în primul rând, astăzi împuternicirile lui Dodon sunt limitate, şi, în al doilea rând, chiar şi după alegeri situaţia politică în Moldova puţin probabil că se va schimba”, subliniază analistul politic.

În opinia sa, unele chestiuni abordate de Dodon la Moscova ar putea fi soluţionate.

„Cel puţin atunci când Putin zice că este sigur că problema va fi soluţionată, există o mare probabilitate că o soluţie politică va fi găsită. Şi iarăşi, cazul migranţilor este doar o parte mică a unei probleme foarte mari, o parte care va fi soluţionată. În ceea ce priveşte colaborarea comercial-economică, accesul la piaţa rusă va fi restabilit doar în cazul îndeplinirii „foii de parcurs” semnată de Rogozin şi Calmîc. În ea sunt foarte clar stabilite anumite condiţii şi dacă guvernul de la Chişinău nu va executa aceste condiţii, atunci mă îndoiesc că Rusia va anula restricţiile”.

În acelaşi context, Andrey Devyatkov susţine că dependenţa comercială a Moldovei faţă de Rusia este exagerată. 

„În anul 2012 exportul Republicii Moldova în ţările Uniunii Europene a ajuns la mai mult de un miliard de dolari, iar în Federaţia Rusă – la aproximativ 600 de milioane de dolari. Deci, după introducerea regimului de preferinţe autonome comerciale în 2005, Moldova treptat creştea exportul în ţările UE. Treptat, volumul general al exportului în UE a devenit mai mare decât în Federaţia Rusă. Totodată, Rusia rămâne a fi cel mai important partener comercial-economic care poate să importe mărfuri de un miliard de dolari anual. Desigur, pe fundalul remitenţelor anuale ale migranţilor, comerţul pe piaţa rusă este foarte important pentru producătorii moldoveni”, a mai adăugat analistul politic într-un interviu pentru Radio Europa Liberă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite