Andrei Tranga, despre motivul pentru care a fost reţinut: Clanurile din procuratură au luptat pentru influenţă asupra lui Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarul lanţului de restaurante Andy's Pizza şi La Plăcinte, Andrei Tranga, pe numele căruia a fost deschis un dosar penal pentru şantaj şi trafic de influenţă, susţine că arestarea sa a fost legată de numele fostului procuror şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari pentru a-l discredita pe acesta şi pentru a-l înlătura din funcţie, transmite IPN.

Omul de afaceri spune că în interiorul Procuraturii au existat două „grupări” care luptau între ele „pentru influenţă asupra lui Vladimir Plahotniuc”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

„Din câte eu am înţeles, erau două „grupări”: Procuratura pentru Combaterea Crimelor Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) şi Procuratura Anticorupţie şi procurorii de la PCCOCS, şi Chitoroagă (n.r. fostul şef la PCCOCS), cu echipa sa, a decis să arate cine este mai important. Din câte am înţeles eu, lupta dintre ei era pentru influenţa asupra lui Plahotniuc, de a cui opinie Plahotniuc va asculta, şi ei încercau să se discrediteze unul pe altul. Am auzit şi de numele Adriana Beţişor care figura acolo”, a afirmat omul de afaceri.

Andrei Tranga spune că „această maşinărie pe care au creat-o ei a început să-i înghită”. 

„S-au început deja reglările de conturi între ei, un clan, alt clan, deja în interiorul Partidului Democrat, din câte înţeleg şi pe noi ne-au legat de Viorel Morari, cel mai probabil, pentru a exista posibilitatea de a-l înlătura pe el din funcţie, compromiţându-l cu un oarecare dosar murdar şi, totodată, şi pe noi să ne pună la punct”, a declarat Tranga.

Omul de afaceri spune că a avut o întâlnire cu două persoane din anturajul apropiat fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc din care a conchis că unul dintre interesele legate de dosarul său a fost „războiul” dintre clanurile procurorilor şi demiterea lui Viorel Morari.

Andrei Tranga a adus mulţumiri „omeneşte” Maiei Sandu, lui Andrei Năstase şi Igor Dodon, pentru că „pentru că Vladimir Plahotniuc nu mai este la guvernare şi, iată, eu sunt în libertate”

Amintim că milionarul Andrei Tranga, proprietarul celui mai mare lanţ de restaurante din Republica Moldova, „La Plăcinte şi Andy`s Pizza”, a fost reţinut de procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vineri, 26 aprilie, într-un dosar penal deschis pentru şantaj.

Procurorul de caz a declarat că Andrei Tranga a fost reţinut în două cauze penale, alături de alte patru parsoane, fiind vorba de şantaj în proporţii deosebit de mari, comis de un grup criminal organizat, şi de trafic de influenţă, la fel comis de un grup criminal organizat.

Procurorul susţine că grupul criminal organizat, din care ar fi făcut parte şi Andrei Tranga, l-ar fi şantajat pe Viorel Varzari. 

„Grupul criminal ar fi încercat preluarea tuturor afacerilor lui Varzari, evaluate la aproximativ 10 milioane de euro. Andrei Tranga dorea nemijlocit să preia această afacere, alături de ceilalţi membri ai grupului criminal”, a declarat procurorul de caz.

Potrivit procurorului, din grupul criminal respectiv mai făceau parte anumite persoane din Federaţia Rusă, cel mai probabil procurorii se referă la interlopul Grigore Caramalac, care a respins acuzaţiile.

Procurorul a menţionat că aflarea lui Andrei Tranga în arest preventiv este justificată, pe motiv că acesta ar putea părăsi ţara sau să influenţeze urmărirea penală.

De cealaltă parte, avocatul lui Andrei Tranga, Ion Dron, susţine că Tranga a fost reţinut doar pentru trafic de influenţă, nu şi pentru şantaj, precum afirmă procurorii. Potrivit lui, dacă în mod normal mai întâi procurorii adună probe, după care reţin o persoană, în cazul lui Andrei Tranga s-ar fi procedat invers: „persoana a fost reţinută pentru a fi dobândite probe”.

Ion Dron a menţionat că Andrei Tranga a fost reţinut la doar 16 ore de la denunţul făcut de afaceristul Viorel Varzari. 

„Dosarul penal a fost intentat imediat după acel denunţ. Când au reuşit să adune aceste probe?”, a afirmat Dron.

Dron a spus că „ceea ce este evident şi toată lumea vede acest lucru, foarte frecvent sunt arestaţi oamenii de afaceri şi după aceste aresturi ei rămân fără afaceri. Eu cred că şi în cazul nostru nu trebuie să părăsim această pistă. Deocamdată această pistă este versiunea principală a apărării”.

Dron a accentuat că „se urmăreşte preluarea afacerii”. 

Apărătorul a mai adăugat că Tranga pledează nevinovat şi spune că ceea ce se întâmplă este o absurditate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite