Andrei Popov, despre decizia CCM de a-l suspenda din funcţie pe Igor Dodon: „Nu poate fi calificată altfel decât lovitură de stat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Popov

Directorul Institutului pentru Iniţiative Strategice, Andrei Popov, consideră că decizia Curţii Constituţionale de a-l suspenda din funcţie pe Igor Dodon pentru refuzul de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului este o lovitură de stat organizată de Partidul Democrat.

„Declararea interimatului funcţiei de preşedinte şi numirea lui Pavel Filip în calitate de preşedinte interimar nu poate fi calificată altfel decât lovitura de stat! Conform Art 2 al Constituţiei „Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”. Deci cei care acum dau ordine conducătorilor instituţiilor de stat sunt criminali”, a scris Andrei Popov pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, „pentru a bloca procesul de transfer democratic al puterii către noul Guvern ales în deplină conformitate cu Constituţia accesul în instituţiile de stat este blocat de către scuturi umane, iar Curtea (anti) Constituţională îşi confirmă a câta oara reputaţia de unealtă docilă total subordonată intereselor conducerii PDM”.

„Eu înţeleg bine că Vlad Plahotniuc şi cercul său apropiat nu au fost pregătiţi de evoluţiile din ultimile 24 de ore. Ei nu are opţiunea cedării puterii şi nu concepe că va trebui să o piardă. Pentru el personal mizele sunt extrem de mari. La fel şi pentru câteva zeci de persoane din anturajul lui”, a mai spus Popov.

În urma unei sesizări depuse de deputaţii democraţi, Curtea Constituţională a decis duminică, 9 iunie, că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului creează circumstanţe de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării. În asemenea situaţie, potrivit Curţii, interimatul şefului statului va fi asigurat de premierul Pavel Filip, care va semna decretul de dizolvare a Parlamentului.

Parlamentul din Republica Moldova s-a convocat sâmbătă, la ora 13:00, într-o şedinţă, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Deputaţii socialişti şi cei din Blocul ACUM au numit în funcţie conducerea Parlamentului, în frunte cu Zinaida Greceanîi, şi au acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Însă, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale, inclusiv învestirea noului Guvern.

În seara zilei de vineri, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, în faţa căruia a recunoscut că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. 

Democratul Andrian Candu a prezentat probe video şi a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament. Potrivit lui, Dodon s-a aliat pe ultima sută de metri cu ACUM pentru a se răzbuna pe democraţi, din cauza refuzului primit de a accepta o coaliţie în conformitate cu conţiţiile impuse de Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite