Andrei Năstase: Programul „Drumuri bune pentru Moldova” este o acţiune populistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, susţine că iniţiativa democraţilor „Drumuri bune pentru Moldova” este populistă. Drumurile sunt construite şi reparate din banii cetăţenilor, iar PDM încearcă să adune capital electoral pe seama oamenilor, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, Andrei Năstase a spus că Republica Moldova şi-a definit reabilitarea drumurilor ca prioritate naţională. Decizia Moldovei a fost susţinută de partenerii externi, care s-au angajat să ajute financiar ţara în această direcţie. Ca rezultat, a apărut Strategia de transport şi logistică pe 2013-2022.

„Conform acestei Strategii, Moldova trebuia să aloce anual 4 miliarde lei pentru drumuri, dintre care o parte considerabilă revenea partenerilor externi. Însă decizia de a aloca 80% din accize pentru drumuri a ţinut doar până în anul 2014, apoi pentru a acoperi gaura bugetară formată în urma jafului bancar, guvernul a redus această cotă de peste două ori. Prin derogare de la lege şi angajamentele internaţionale asumate, guvernul în ultimii 5 ani a lipsit Fondul Rutier de 3,8 miliarde lei, iar cea mai mare sustragere are loc în 2018, când Fondul Rutier va obţine cu 1,2 miliarde lei mai puţin decât norma legală şi obligaţiile internaţionale”, a declarat Andrei Năstase.

„În acest an nimeni nu mai oferă granturi, dar nici împrumuturi. Este o situaţie gravă în care s-a nimerit Republica Moldova. Oamenii trebuie să înţeleagă, când se vorbeşte de drumuri bune, acestea sunt făcute de banii contribuabililor. Considerăm că trebuie să demareze programele de reconstrucţie la scară naţională şi să se gândească la construcţia coridorului european 5, care să lege Moldova cu Uniunea Europeană”, a mai spus liderul PDA.

În altă ordine de idei, conducerea PDA a cerut demisia vicepremierului pentru integrare europeană, Iurie Leancă, şi deschiderea unui dosar penal pe numele acestuia, în legătură cu informaţiile apărute recent în presă precum că primarul de Orhei, Ilan Şor, i-a achitat studiile în străinătate ale fiului lui Iurie Leancă. Andrei Năstase a menţionat că va face demersurile necesare pentru ca şi instituţiile internaţionale să cunoască despre acest caz.

Liderul PDA a comentat şi iniţiativa democraţilor de modificare a Constituţiei prin introducerea sintagmei de „integrare europeană”. Potrivit lui, şi aceasta este o acţiune populistă, integrarea europeană trebuie făcută în fiecare zi prin acţiuni concrete.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite