Andrei Năstase: Legea declarării voluntare are la bază o înţelegere cu mafia rusească de a transforma Moldova într-o zonă gri a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, afirmă că adoptarea legii privind declararea voluntarea şi stimularea fiscală (cunoscută şi ca amnistierea capitalului sau amnistia fiscală) la bază „o înţelegere criminală cu mafia rusească de a transforma Moldova într-o zonă gri a Europei”.

„În ciuda unei opoziţii afişate de propriul lui partid şi chiar a propriei curcăneli de acum cateva zile, prişdintili Dodon a şi promulgat legea amnistierii fiscale şi penale a hoţilor de miliarde, votată urgent, pe ascuns de o majoritate de marionete de-ale lui Plahotniuc, la 26 iulie”, a declarat Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

Opozantul susţine că, de la instalarea sa în fotoliul prezidenţial, „Igor Dodon e atât de previzibil că nici măcar propriii lui votanţi nu se mai miră, suportând cu stoicism statutul preşedintelui de vasal, de ostatic practic, care suferă şi de sindromul Stockholm”.

„Dar dincolo de toate astea, legea declarării voluntare, votată la comanda lui Plahotniuc de majoritatea sa parlamentară şi promulgată de preşedintele său, are la bază o înţelegere criminală mai veche cu mafia rusească de a transforma Republica Moldova într-o zonă gri a Europei, într-o adevărată spălătorie a mafiei internaţionale”, a subliniat Năstase. 

În opinia sa, „se conturează tot mai puternic profilul Moldovei de nod important în reţelele internaţionale ale crimei organizate, în ce priveşte traficul de droguri şi fiinţe umane, contrabanda, prostituţia, substanţele interzise etc”.

„Şi asta în timp ce se produce sărăcirea şi depopularea într-un ritm accelarat a ţării şi consolidarea modelului politic autoritar”, a mai spus liderul PDA.

Igor Dodon a decis să promulge pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală şi amnistia de capital. Preşedintele a dat asigurări că luat în calcul şi comentariile experţilor, şi ale mediului academic, şi ale formatorilor de opinie din interiorul Republicii Moldova, dar şi celor de peste hotarele ţării.

Amintim că majoritatea parlamentară a adoptat joi, 26 iulie, legea privind declararea voluntară şi stimularea fiscală.

Aceasta presupune că persoanele care anterior nu şi-au declarat veniturile, imobilele, maşinile şi alte bunuri, le pot declara şi legaliza contra unei taxe de 3% din sumă.

Opoziţia parlamentară şi cea extraparlamentară a criticat iniţiativa guvernării, precizând că aceasta ar putea duce la legalizarea mijloacelor financiare sustrase anterior si sistemul bancar moldovenesc.

De partea cealaltă, preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a lăudat adoptarea respectivei iniţiative. Speakerul a spus că este vorba de un „mecanism care va reduce economia tenebră din Republica Moldova”.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a emis joi, 26 iulie, un comunicat de presă cu referire la adoptarea legii privind amnistierea capitalului. Experţii FMI susţin că „măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală şi vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative”.

Ambasada SUA la Chişinău anunţă că „este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor”. Potrivit reprezentanţei diplomatice, legea privind declaraţia voluntară şi stimularea fiscală (numită şi legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite