Andrei Năstase: Decizia CEC de a deschide secţii de votare în Transnistria reprezintă un exemplu că Moldova încă este un stat capturat de forţe oligarhice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Năstase, lider Platforma DA
Andrei Năstase, lider Platforma DA

Preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, a avut o nouă întrevedere cu ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko. În cadrul acesteia s-a făcut un schimb de opinii despre situaţia politică şi economică din Republica Moldova, cu accent pe campania ce precede alegerile parlamentare din 11 iulie.

Andrei Năstase i-a vorbit şefului Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova despre presiunile asupra alegerilor, exercitate prin utilizarea resurselor financiare obscure şi a celor administrative, prin intermediul Comisiei Electorale Centrale, a sistemului judecătoresc şi a unor organe coercitive controlate politic şi oligarhic.

Potrivit lui Năstase, deciziile inexplicabile ale CEC şi ale Curţii de Apel vizând subiectul deschiderii secţiilor de votare în stânga Nistrului, pe teritoriul necontrolat de autorităţile constituţionale, reprezintă un exemplu concludent care susţine ideea că Republica Moldova este în continuare un stat capturat de forţe nedemocratice, oligarhice. Andrei Năstase a subliniat singularitatea demersului Platformei DA şi dezinteresul altor partide în legătură cu aceste încălcări flagrante ale legislaţiei electorale care atentează la siguranţa naţională. 

Preşedintele Năstase a menţionat că Platforma DA va continua să lupte împotriva acestor acţiuni care pot altera exerciţiul democratic, votul din 11 iulie. Nu o dată, Excelenţa Sa, domnul Peter Michalko, a atras atenţia că, în Republica Moldova, cel mai mare rău este corupţia sistemică. Alegerile libere, respectarea voinţei exercitate prin vot şi un Parlament credibil care să susţină un Guvern preocupat de reforme sunt alte repere pe care ambasadorul UE le consideră de maximă importanţă.

Andrei Năstase a subliniat că Platforma DA a contestat în instanţă şi numărul mic de secţii de votare din Diaspora, pe fundalul unui interes enorm al cetăţenilor moldoveni aflaţi în străinătate, dar şi a solicitării Guvernului şi Ministerului de Externe de a deschide aproape 200 de secţii. „Dreptul la vot şi exercitarea acestuia de către toţi cetăţenii moldoveni, indiferent de locul unde se află în ziua scrutinului, sunt elementele primordiale într-o democraţie, într-un stat modern cu aspiraţii europene. Este absolut inadmisibil ca tot acei judecători care au anulat alegerile în Capitală în 2018 să judece din nou”, a punctat Andrei Năstase.

Amintim că autorităţile de la Chişinău au decis să deschidă trei secţii de votare în stânga Nistrului: La Tighina, la Dubăsari şi în comuna Corjova. Premierul interimar Ion Chicu a declarat că secţiile de votare respective trebuie deschise numai dacă OSCE poate garanta securitatea scrutinului în zonă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite