Andrei Năstase consideră că decretul Maiei Sandu de desemnare a Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier va fi anulat: Hotărârea CC este predictibilă

Andrei Năstase consideră că decretul Maiei Sandu de desemnare a Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier va fi anulat: Hotărârea CC este predictibilă

Liderul Platformei DA Andrei Năstase este de părere că decretul preşedintelui Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de pemier va fi declarat neconstituţional de Curtea Constituţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Andrei Năstase a dat de înţeles că Înalta Curte nu poate lua altă decizie decât să anuleze decretul, pentru că există hotărârile anterioare ale Curţii, care spun că preşedintele ţării este obligat să desemneze un candidat la funcţia de premier care este propus de o majoritate parlamentară.

„Din punctul meu de vedere, este o hotărâre predictibilă, având în vedere jurisprudenţa şi dispoziţiile Constituţiei”, a afirmat Andrei Năstase la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Andrei Năstase a reiterat că Platforma DA la fel pledează pentru anticipate, însă atât timp cât acest lucru nu este posibil la moment, Platforma DA propunea să-şi asume formarea unui Guvern anti-criză, care să aibă şi rolul de a pregăti alegerile parlamentare anticipate.

Precizăm că Înalta Curte urmează să decidă asupra constituţionalităţii decretului Maiei Sandu marţi, 23 februarie.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 
 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările