Ancheta DIP: Sistemul de ventilare din celula lui Filat funcţionează, dar colegul fumător a fost transferat în altă încăpere. Ce spune avocatul fostului premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au fost făcute publice rezultatele anchetei interne în celula lui Vlad Filat. FOTO Alexandru Tarlev
Au fost făcute publice rezultatele anchetei interne în celula lui Vlad Filat. FOTO Alexandru Tarlev

Celula din Penitenciarul nr. 13 în care este deţinut Vlad Filat are un sistem de ventilare fără deficienţe, informează Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP), care a finalizat ancheta internă iniţiată la sesizarea avocaţilor lui Filat, privind respectarea condiţiilor de detenţie ale acestuia.

Referindu-se la camera în care este deţinut fostul prim-ministru, DIP scrie că „celula respectivă este ventilată sistematic, la fel ca şi celelalte”. Totodată, în pofita faptului că ventilarea este bună, colegul fumător din celula în care este deţinut Vlad Filat a fost transferat în altă încăpere „pentru ca în celulă să nu se fumeze deloc”, a precizat Serviciul de Presă al DIP pentru Adevărul Moldova.

Contactat de Adevărul Moldova, avocatul lui Filat, Igor Popa, a confirmat transferul fumătorului din celula lui Vlad Filat. „La insistenţa noastră şi în urma plângerii noastre a fost scos din celulă acel fumător. În afară de asta, ce nu s-a spus este că cei trei deţinuţi se aflau pe un spaţiu de 10 metri pătraţi, pe când legea spune că fiecărui deţinut trebuie să îi revină câte patru metri pătraţi, respectiv s-a încălcat grav condiţiile de detenţie. Vom veni cu un răspuns deplin atunci când vom primi rezultatul”, a precizat Igor Popa.

Amintim că ancheta internă privind respectarea condiţiilor de detenţie ale politicianului Vlad Filat a fost iniţiată la data de 6 noiembrie. Decizia de verificare a condiţiilor a fost luată după ce avocaţii lui Filat s-au plâns că acestuia i-ar fi încălcate normele de detenţie după ce a fost transferat într-o celulă cu persoane care fumează, dar în care nu există sistem de ventilare. 

Amintim că, anterior, Vlad Filat a fost deţinut singur într-o celulă a Penitenciarului nr. 13 din Chişinău, care era destinată întrevederilor de lungă durată, dar acest fapt încălca drepturile celorlalţi deţinuţi. După zece zile, învinuitul a fost mutat într-o altă celulă, alături de un medic şi un avocat.

După ce i-a fost ridicată imunitatea la data de 15 octombrie, fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat a fost deţinut în izolatorul CNA pentru 72 de ore. La data de 23 octombrie, politicianul a fost transferat la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, unde se află în arest pentru 30 de zile, fiind acuzat de corupţie şi trafic de influenţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite