Anatol Ţăranu: PDM a oferit posibilitatea creării unui Guvern totalmente fidel lui Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Decizia Partidului Democrat de a se retrage după alegerile prezidenţiale din coaliţia de guvernare a oferit posibilitatea lui Igor Dodon de a crea un guvern ca, în cazul în care Maia Sandu va deveni preşedinte, să nu se ciocnească cu un guvern şovăielnic, dar cu unul care va fi totalmente fidel lui Igor Dodon.

Pe de altă parte, orice mişcare politică are şi reversul său. Din momentul părăsirii de către PDM a coaliţiei de guvernare, Igor Dodon a rămas singur pe scena politică, confirmând izolarea sa şi pe interior. Opinia a fost exprimată de analistul politic Anatol Ţăranu, la dezbaterea publică „Spre Cine şi spre Ce migrează alegătorii candidaţilor care nu au trecut în turul doi?”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, întrebarea este „ce i-a făcut pe democraţi să ia această decizie?” Potrivit lui, unii vorbesc că Partidul Democrat se pregăteşte să ocupe poziţia cea mai avantajoasă în perspectiva viitoarelor târguri referitor la majoritatea parlamentară. Această poziţie constă în necesitatea de a se îndrepta într-o parte sau în alta, deoarece rămânând lângă Igor Dodon, PDM nu avea această posibilitate. De aceea pleacă de la guvernare pentru ca în momentul potrivit „să sară în barca lui Maia Sandu”. Cât priveşte Partidului Politic „Şor”, spune analistul, chiar dacă ar exista o înţelegere cu Igor Dodon, trebuie de înţeles că Partidsul „Şor” este destul de vulnerabil din punct de vedere juridic şi el ar putea dispărea foarte uşor, dacă în raport cu liderul acestuia va fi aplicată toată puterea juridică.

Anatol Ţăranu susţine că electoratul lui Renato Usatîi ar putea să fie divizat în trei categorii în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Astfel, o parte ar putea vota „împotriva lui Igor Dodon”, altfel spus, pentru Maia Sandu, o parte cu candidatul Igor Dodon, iar cea de-a treia categorie ar putea să nu meargă la votare. Alegătorii respectivi vor vota după două criterii, unul reprezentând preferinţele politice. O parte din electoratul lui Renato Usatîi sunt de orientare pro-moscovită şi ei vor fi puişi într-o situaţie foarte complicată, deoarece există un mesaj clar din partea celui pentru care au votat în primul tur care a spus clar „votaţi contra Dodon”. Ei pot să decidă să facă fie ceea ce au făcut în primul tur, fie să voteze pro-Moscova, fie pentru Maia Sandu, un candidat care mai puţin se asociază cu viziunea pro-Moscova. Analistul politic crede că aici se va produce o divizare, dar nu e gata să spună care vor fi proporţiile acestei divizări. În opinia sa, va exista şi direcţia a treia, reprezentată prin persoanele care nu vor merge la vot.

Al doilea criteriu reprezintă electoratul lui Renato Usatîi cu caracter „anti-sistem”, care se bazează în exclusivitate pe faptul că „corupţia este principalul rău în Republica Moldova”. Această parte a electoratului cel mai probabil va vota pentru Maia Sandu.

Anatol Ţăranu susţine că fenomenul „Şor” în politica moldovenească este unul foarte interesant şi îşi are baza electorală Orheiul. Acest electorat răspunde la nişte mesaje populiste. Altceva este cum va reuşi Igor Dodon să atragă acest electorat de partea sa, da şi care va fi mesajul foarte precis pe care-l va transmite Ilan Şor şi echipa lui, electoratului, pentru cine să voteze. Potrivit lui, există o presupunere care se bazează pe multe date, că deja există o înţelegere între Igor Dodon şi Ilan Şor, iar asta vorbeşte despre o probabilitate mare că Partidul „Şor” va încerca să canalizeze efortul electoral al acelui segment către Dodon. „6% acumulate de Violeta Ivanov trage greu la cântar în condiţiile în care scorul între doi candidaţi nu este atât de mare în turul întâi”, a spus Anatol Ţăranu.

Relaţiile personale dintre Maia Sandu şi Andrei Năstase, care sunt extrem de complicate chiar dacă la suprafaţă se păstrează o atmosferă de bun ton, arată unde vor merge voturile celui din urmă. În opinia lui Anatol Ţăranu, electoratul PLDM-ului a fost cumva afectat de escapadele Maiei Sandu asupra actualului lider Vlad Filat, lucru care va avea influenţe asupra votului final acestui electorat: „Din această parte practic nimic nu va merge către Igor Dodon, ci către Maia Sandu. Pericolul este în absenteism. Cei nemulţumiţi de Maia Sandu vor rămâne acasă şi Maia Sandu va avea de pierdut”.

„Foarte mult depinde de unionişti, electorat care a încercat a fi reprezentat de Octavian Ţîcu şi Dorin Chirtoacă, dar care reprezentare a eşuat. Problema e că toate sondajele credibile arată că electoratul unionist depăşeşte 30%, dar acest lucru nu se reflectă la nivelul reprezentării politice. Acest segment electoral nu este bază electorală pentru Igor Dodon, dar pentru Maia Sandu. Dacă întreg rezervorul unionist va fi activat, Maia Sandu câştigă alegerile fără probleme, dar dacă a fost deja activat în turului întâi, lucrurile nu sunt atât de certe”, este de părere Anatol Ţăranu..

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite