Anatol Ţăranu: Blocajul politic constă în interesele absolut divergente ale formaţiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Analistul politic Anatol Ţăranu este de părere că blocajul politic actual constă în interesele absolut divergente ale formaţiunilor politice. În opinia lui, interesul blocului ACUM este să încerce să promoveze programul său politic în condiţiile când nu are suficiente resurse pentru a realiza acest program de unul singur.

PSRM se bate cu mare doză de previzibilitate pentru preşedintele Igor Dodon, care este resursa principală a partidului, este locomotiva electorală şi este acel capital politic care a scos formaţiunea la nivelul pe care îl are în prezent şi proiectele PSRM sunt strâns legate de Igor Dodon, trasmite IPN.

„Alegerea speeakerului Parlamentului înseamnă scoaterea lui Igor Dodon din ofsaidul în care a ajuns din cauza faptului că Curtea Constituţională a descris într-un anumit fel prerogativele preşedintelui. Şi un speaker socialist ar însemna că Igor Dodon devine o persoană politică extrem de activă, cu împuterniciri foarte mari chiar dacă socialiştii nu domină astăzi Parlamentul”, a spus Anatol Ţăranu la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Deputatul blocului ACUM Oazu Nantoi susţine că blocul a venit primul cu iniţiativa ca înainte de orice coaliţie trebuie să fie pornit procesul de deoligarhizare a ţării. „Cu alte cuvinte, să fie lipsit liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, de pârghiile de control asupra structurilor statului de drept. După aceea, noi suntem deschişi de a negocia orice combinaţie. De unde a apărut ideea unui Guvern minoritar? Nu de aceea că noi suntem dornici de anticipate? Noi nu ne temem, dar noi ne dăm seama că alegătorii nu doresc şi că aceste alegeri pot să nu schimbe situaţia în mod esenţial”, spune deputatul.

Oazu Nantoi spune că el a venit cu ideea de a fi create grupurile de lucru pentru negocieri tehnice, responsabile, fără jurnalişti ca pe urmă să se iasă în public cu un numitor comun, dacă va fi găsit, iar socialiştii au respins acest lucru. În opinia lui, acum se pierde timpul pentru că nu au loc niciun fel de negocieri responsabile între blocul ACUM şi PSRM. „Dacă vor fi provocate alegeri anticipate, aceasta va fi responsabilitatea politică a PSRM”, a afirmat parlamentarul.

Juristul Partidului Socialiştilor, Fadei Nagacevschi, spune că PSRM a înaintat anumite condiţii printre cea esenţială fiind votarea preşedintelui Parlamentului din partea socialiştilor. Potrivit lui, retorica blocului ACUM este că această funcţie nu poate fi cedată socialiştilor sub nicio formă. „Speakerul este al blocului ACUM, în continuare se votează pachetul antioligarhic al celor din ACUM, ulterior, dacă doreşte PSRM, se mai şi instalează un Guvern al blocului ACUM. În condiţiile respective despre ce ar urma noi să negociem cu fracţiunile blocului ACUM?”, se întreabă Fadei Nagacevschi. Potrivit lui, dacă ACUM ar vota preşedintele Parlamentului din partea PSRM, chiar în aceeaşi zi socialiştii vor vota pachetul antioligarhic propus de ACUM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite