Anatol Şalaru: Cu cât războiul durează mai mult, cu atât Rusia pierde mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anatol Şalaru, fostul ministru al Apărării
Anatol Şalaru, fostul ministru al Apărării

Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, spune că Rusia este complet dezavantajată de prelungirea războiului, iar menţinerea sancţiunilor occidentale pentru o perioadă îndelungată de timp va arunca ţara într-un faliment total, notează IPN.

În acelaşi timp, guvernarea de la Chişinău spune că Republica Moldova, în contextual acestui conflict militar, se ghidează strict de principiul neutralităţii prevăzut în Constituţie şi ajută poporul ucrainean prin adăpostirea refugiaţilor.

Reprezentanţii guvernării de la Chişinău spun că Republica Moldova nu este în drept să vină cu pronosticuri privind evoluţia negocierilor moldo-ucrainene. În calitate de stat neutru, principala preocupare a guvernanţilor este buna gestionare a crizei refugiaţilor, Republica Moldova fiind, în prezent, statul cu cel mai mare număr de refugiaţi pe cap de locuitor.

„Noi nu suntem implicaţi în acest conflict militar, chiar dacă ţara noastră este vulnerabilă pentru că suntem în imediata apropiere. Din practica internaţională, astfel de negocieri sunt extrem de dure, contează mult capacităţile negociatorilor. Acum suntem în faza activă de escaladare a lucrurilor. Negocierile de acest gen ar trebui să aibă loc cu implicarea altor state, care au experienţă pe negocierea unor astfel de conflicte şi atunci cred că lucrurile s-ar mişca. În Republica Moldova există multă informaţie falsă, date eronate, chem cetăţenii să se informeze doar din surse oficiale. Avem un război informaţional pe bune”, a spus deputatul PAS Ana Racu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În acelaşi context, Anatol Şalaru a menţionat că, deocamdată, ucrainenii sunt în avantaj faţă de Rusia, care s-a discreditat la nivel internaţional, manifestând lipsă de viziune şi arătând lumii o armată dezorientată şi slab pregătită.

„Nu cred că poporul ucrainean îi va permite lui Zelensky să facă în faţa agresorului rus concesii. Ucrainenii ar discuta renunţarea la ideea de aderare la NATO în schimbul unor garanţii de securitate. Dar în rest, Ucraina nu renunţă la nimic şi nici nu e pusă în situaţia de a renunţa. Majoritatea cetăţenilor europeni şi din SUA cer de la liderii lor să susţină Ucraina, să dea armament, să-l oprească pe Putin. Ucrainenii au suficienţi militari ca să se opună invaziei ruse. Nu are Rusia acum atâţia militari. Pentru a ocupa un oraş ca Kievul e nevoie de 700 de mii de militari. Cu cât mai mult durează războiul şi cu cât mai multe pierderi suferă Rusia, cu atât mai mult slăbesc cerinţele iniţiale. Sancţiunile nu vor slăbi şi Rusia riscă să intre în default”, a spus ex-ministrul apărării, Anatol Şalaru.

Fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari se arată sceptic că China va interveni de partea Rusiei în acest război. Opinia a fost expusă după ce presa americană a anunţat recent că Moscova ar fi cerut Beijingului sprijin militar. China a calificat informaţia drept „dezinformare”.

„Până la un tratat de pace, Putin vrea să distrugă cât mai mult Ucraina. Putin a înţeles că nu poate lichida statalitatea Ucrainei, de asta împuşcă în civili, în infrastructură, ca pentru Ucraina să devină cât mai greu să se restabilească. În plus, pe Putin îl interesează cât de rapid vor fi ridicate sancţiunile. Miza lui Zelensky este că să aibă parte de susţinerea Occidentului, măcar cu armament şi cu toată susţinerea opiniei publice, să poată trece la contra-atac. Rusia pierde cu fiecare zi de război. Nu cred că China se va implica, ţinând cont de istoricul acestui popor. China înţelege că cu cât mai mult slăbeşte Federaţia Rusă şi Occidentul, cu atât mai bine. Mai ales că din punct de vedere economic China este mult mai legată de SUA”, a spus reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Potrivit Procuraturii Generale din Ucraina, de la începutul războiului (24 februarie) 90 de copii au fost ucişi în urma bombardamentelor, iar peste 100 au fost răniţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite