Analiză: Fără identitate politică unică, unionismul nu este fezabil în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile prezidenţiale din 2020 sunt privite drept oportunitate pentru lansarea unui candidat unionist (Octavian Ţîcu), care însă dispune de un sprijin public inferior popularităţii lui Igor Dodon sau al Maiei Sandu, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un nou articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Şansele infime de a crea concurenţă politică nu descurajează unioniştii. Aceştia tind să se facă mai vizibili şi să amestece cu bazinul de votanţi ai Maiei Sandu, unde atitudinea faţă de retorica unionistă este pragmatică şi inhibată, argumentează politologul.

El reaminteşte că partidele care susţin unionismul pun la încercare votanţii lansând o platformă comună – Mişcarea Politică Unirea, dar care adună numai cinci partide.

Neîncrederea reciprocă şi competiţia acerbă pentru resurse politice împiedică constituirea unui centru unic al forţelor unioniste. Din această cauză percepţia publică vizavi de reunificarea cu România lipseşte din procesele de luare a deciziilor, explică Dionis Cenuşa.

Votanţii ar putea contribui la asigurarea unei reprezentări suficiente a unionismului în Parlament, dacă ar sesiza o identitate politică unică, în loc de două sau mai multe, susţine politologul.

El consideră că este riscant să faci operaţional unionismul atât timp cât votanţii nu-l văd nici ca pe un proiect politic fezabil şi nici ca pe o alternativă de ordin existenţial pentru Moldova. De aceea, Dionis Cenuşă crede că fuzionarea forţelor unioniste ar fi prima precondiţie pentru a promova unionismul ca pe o idee naţională credibilă.

Dacă buna guvernare devine realitate în România, iar extinderea UE spre Est este îngheţată, atunci populaţia se poate gândi la alternativa unionistă. Înrăutăţirea performanţei guvernelor din Moldova sau apropierea geopolitică de Rusia poate determina de asemenea accelerarea gândirii unioniste, concluzionează politologul.

https://www.ipn.md/ro/fara-identitate-politica-unica-unionismul-nu-este-fezabil-opinie-7978_1071366.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite