Analişti: Contextul regional este favorabil pentru examinarea retragerii trupelor ruseşti la ONU

Analişti: Contextul regional este favorabil pentru examinarea retragerii trupelor ruseşti la ONU

FOTO novostipmr.ru

Situaţia internaţională este destul de favorabilă pentru ca demersul privind retragerea trupelor militare ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova să fie discutat în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Moldova în direct” la postul public de televiziune, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este mai favorabil pentru că, după anul 2014, comunitatea internaţională a început să fie mult mai atentă faţă de ceea ce face Rusia şi aplică sancţiuni faţă de Federaţia Rusă pentru că este nemulţumită de modul în care această ţară tratează vecinătatea apropiată”, susţine analistul Corneliu Ciurea.

De aceeaşi părere este şi analistul politic Oazu Nantoi care consideră contextul regional  propice pentru asemenea iniţiative. 

„Eu doresc în calitate de cetăţean al Republicii Moldova ca această problemă să fie dezbătută în cadrul Adunării Generale şi să fie votată cu majoritate substanţială ca să demonstreze că Moldova este susţinută, însă eu ştiu că regimul lui Vladimir Putin nu va reacţiona deloc şi această rezoluţie fără acea strategie naţională, fără acel consens naţional care nu există în cadrul societăţii moldoveneşti nu va avea niciun impact pozitiv”, a spus Oazu Nantoi.

Pe 22 septembrie prim-ministrul Pavel Filip a făcut apel la delegaţii statelor participante la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale ONU să susţină solicitarea Republicii Moldova de a introduce pe agenda sesiunii un punct ce vizează retragerea forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Anterior, Guvernul de la Chişinău a depus o cerere oficială în acest sens, în baza unei hotărâri a Parlamentului.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: