Ambasadorul UE oferă detalii despre o nouă asistenţă macrofinanciară pentru Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Michalko

Uniunea Europeană a identificat şi reorientat peste 87 de milioane de euro pentru necesităţile imediate ale Republicii Moldova şi gestionarea consecinţelor COVID-19. Pe lângă aceasta, UE va acorda o nouă asistenţă macrofinanciară de urgenţă în valoare de o sută de milioane de euro, adiţional la celelalte 70 de milioane de euro din cadrul asistenţei macrofinanciare agreate în noiembrie 2017, bani care mai pot fi valorificaţi în anumite condiţii.

Prima tranşă din noua asistenţă macrofinanciară ar putea fi acordată într-un termen destul de scurt, fără impunerea unor condiţionalităţi. Cea de-a doua tranşă ar putea ajunge la sfârşitul anului curent sau la începutul anului viitor. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, transmite IPN.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, a declarat că cele 87 de milioane de euro sunt reorientate pe proiecte deja existente sau planificate. Asistenţa macrofinanciară nouă  (100 de milioane de euro) face parte din pachetul de trei miliarde, acordate pentru zece ţări. Potrivit ambasadorului, este vorba despre susţinerea bugetului de stat al Republicii Moldova şi aceasta reprezintă asistenţă de urgenţă, care trebuie să ajungă în stat foarte repede.

Peter Michalko admite că memorandumul cu privire la acordarea asistenţei macrofinanciare va fi negociat destul de repede, iar prima tranşă va fi una imediată. Pentru asistenţa oferită în contextul COVID-19, cele 87 de milioane de euro, precum şi pentru prima tranşă din asistenţa macrofinanciară nouă, nu sunt formulate condiţii. Este vorba doar despre măsuri de politică care trebuie luate. În ce priveşte a doua tranşă, care ar putea ajunge în Republica Moldova până la sfârşitul anului curent sau la începutul anului viitor, există anumite condiţionalităţi legate de reforme care urmează să fie realizate.

Şi acestea sunt necesare, spune ambasadorul UE, pentru că Republica Moldova trebuie să iasă din criză pregătită. În opinia sa, după criză, competiţia între ţări în ceea ce ţine de atragerea investiţiilor, crearea locurilor de muncă, va fi şi mai mare. Şi pentru a fi atractiv, este foarte important să existe condiţii prielnice.

În ceea ce ţine de cele 70 de milioane de euro din cadrul asociaţiei macrofinanciare agreate în noiembrie 2017, Peter Michalko a spus că pentru cea de-a doua tranşă condiţiile existente trebuie îndeplinite în scurt timp. Deblocarea celor 30 de milioane de euro depinde de progresele care vor fi înregistrate. Cât ţine de a treia tranşă, în valoare de 40 de milioane de euro, memorandumul expiră în luna iulie şi e condiţionat de reforme care sunt necesare ţării.

Dezbaterea „Asistenţa UE pentru redresarea efectelor COVID-19 asupra Republicii Moldova” a fost organizată de IPRE, cu suportul Fundaţiei Hanns Seidel.

https://www.ipn.md/ro/ambasadorul-ue-despre-o-noua-asistenta-macrofinanciara-pentru-republica-7967_1073521.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite