Ambasadorul SUA la Chişinău susţine acordarea unui statut special regiunii transnistrene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
William Moser, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău FOTO: Adevărul
William Moser, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău FOTO: Adevărul

Diplomatul american William Moser consideră că la acest moment ar exista mai multe şanse în soluţionarea diferentului şi susţine  acordarea unui statut special al regiunii din stânga Nistrului în cadrul integrităţii teriroriale a Republicii Moldova. Asta în condiţiile în care şi Federaţia Rusă şi-ar dori acelaşi lucru.

Declaraţia a fost făcută ieri seara de către oficial la emisiunea „Fabrika“ de la postul „Publika TV“.

Potrivit lui Moser, există mai multe divergenţe în declaraţiile şi acţiunile liderilor din Tiraspol şi ale celor de la Kremlin, fapt ce denotă că Moscova nu ar controla totalmente administraţia separatistă de pe Nistru. Precizarea a fost făcută în contextul unei declaraţii recente a liderului autoproclamatei republici, Evgheni Şevciuk, care îşi doreşte un „divorţ civilizat“ de Republica Moldova.

William Moser consideră că semnarea acordurilor de asociere şi a celui de liber schimb cu Uniunea Europeană ar contribui în mare măsură la soluţionarea diferendului transnistrean. „În condiţiile în care 50% din exporturile din regiunea transistreană sunt îndreptate spre piaţa din Vest, sunt sigur că locuitorii din stânga Nistrului se vor integra în Republica Moldova“, a afirmat diplomatul.

În cadrul aceleaişi emisiuni William Moser a declarat că vede pozitivă  întărirea pazei la frontieră cu Transnistria de către Ucraina, mai ales în condiţiile când sunt semnale clare despre deplasările militarilor înarmaţi şi ale traficului de muniţii în Ucraina. În acelaşi context ambasadorul a anuţat că SUA a donat Republicii Moldova  50 de milioane de dolari pentru securizarea frontierelor.

Totodată, William Moser vede condamnarea reală cu închisoarea a funcţionarilor corupţi drept o soluţie pentru dimininuarea fenomenului corupţiei. „Ştiu că există câteva dosare intentate pentru acţiuni de corupţi unor judecători şi procurori. Finalizarea acestor dosare cu condamnări reale la privarea de libertate ar forma un precedent pentru Republica Moldova“, a spus Moser.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite