Ambasadorul Rusiei nu ştie dacă mai există Tezaurul României la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, a declarat într-un interviu la PRO TV că chestiunea istorică a Tezaurului nu este atât de simplă pe cât pare, nefiind nicio persoană care să poate certifica faptul că acesta mai există, iar politizarea problemei în România nu duce decât la discuţii inutile.

Întrebat dacă Tezaurul României, care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial (1914-1918), mai există, ambasadorul Oleg Malghinov nu a putut da un răspuns ferm.

Tezaurul a fost doar parțial restituit, în trei tranşe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, ca un semn de bunăvoință al sovieticilor și ulterior al rușilor. Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre cele două state.

"Aceasta este o chestiune istorică şi nu este atât de simplă pe cât pare. Recunoaşterea importanţei discutării acestei chestiuni a stat la baza înfiinţării în anul 2003 a unei comisii speciale de istorici, care să dezbată acest subiect. Cel mai important aspect aici este legat de alegerea formatului corect. Nu cred că există o persoană importantă, care să poată spună dacă există sau nu. Am citit declaraţia ministrului de Externe, care specifică că tezaurul există", a afirmat Malghinov, într-un interviu difuzat duminică la emisiunea „După 20 de ani", la PRO TV.

Diplomatul rus a insistat că discuţiile pe această temă trebuie purtate numai la nivelul Comisiei de istorici.
„Am văzut încercarea deputaţilor români de a include o prevedere în acest sens în rezoluţia Consiliului Europei. Dar Consiliul Europei nu reprezintă formatul corespunzător. Când începe politizarea, încep discuţii inutile. Aceste chestiuni s-au discutat în anul 2003. Istoricii sunt cei care trebuie să se aşeze la aceeaşi masă, să discute această chestiune", a argumentat Malghinov.

Potrivit acestuia, următoarea întâlnire a Comisiei mixte de istorici care analizează şi problema Tezaurului a fost fixată pentru martie 2013, la Bucureşti, însă politizarea blochează şi discuţiile în acest cadru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite