Ambasadorul Rusiei în Moldova: „Relațiile dintre Moldova şi Rusia se află în perioada aşteptărilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeri Kuzmin, Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, a explicat poziţia ţării sale cu privire la relaţia dintre Moldova şi Rusia, procesul de integrare a Moldovei în UE, predarea în şcoli a „Istoriei Românilor" şi retragerea trupelor militare ruseşti din Transnistria. Valeri Kuzmin, Ambasadorul Federaţiei Ruse, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului „Adevărul".

Adevărul: Cum apreciaţi relaţiile actuale dintre Republica Moldova şi Rusia?
Valeri Kuzmin: Relaţiile dintre ţările noastre au un caracter tradiţional şi multidimensional datorită faptului că în ultimele două secole Republica Moldova şi Rusia au făcut parte din acelaşi stat. Pe parcursul ultimei perioade relaţia politică dintre ţările noastre poate fi descrisă ca fiind una a aşteptărilor sau o perioadă a încetinirii, care nu rezultă din lipsa voinţei politice din partea Moscovei, dar a instabilităţii politice din Moldova. Totuşi, dialogul politic continuă. În unele cazuri, relaţiile la nivel înalt între Rusia şi Moldova au fost limitate la întâlniri şi evenimente din cadrul Comunităţii Statelor Independente. Cauza este nu atât lipsa de timp din partea Rusiei, cât faptul că Alianţa pentru Integrare Europeană şi-a stabilit alte priorităţi. În acelaşi timp, comerţul dintre ţările noastre a atins cifra de 1,3 de miliarde de dolari şi dacă adăugăm şi suma banilor transferaţi de către muncitorii moldoveni aflaţi în Rusia, aceasta sumă creşte până la 2 miliarde de dolari.

Care credeţi că este cea mai bună alegere pentru Moldova - UE sau CSI?
Noi credem şi avem în această privinţă şi o înţelegere cu UE că nu trebuie să existe contradicţii sau cel puţin rezistenţă din partea Rusiei în ceea ce priveşte procesul de integrare în spaţiul UE. Atât timp cât Rusia declară loialitate faţă de principiul parteneriatului strategic şi pragmatic, decizia aparţine moldovenilor.

Este posibil ca liberalizarea regimului de vize cu UE să sporească interesul transnistrenilor faţă de Moldova?
Am discutat cu mai mulţi diplomaţi europeni şi i-am întrebat despre ce este vorba când se vorbeşte despre „integrare europeană". Aceştia mi-au răspuns: „Vom vedea". În ceea ce priveşte Republica Moldova, niciodată nu a fost făcută promisiunea de a-i acorda Moldovei statutul de „stat candidat" la UE. Pe agenda politică a Uniunii Europene nu există această problemă. În ce priveşte Transnistria, să nu uităm că pentru o perioadă de 20 de ani cele două părţi ale Republicii Moldova au coexistat în componenţa aceluiaşi stat. Dar oamenii de aici şi de dincolo de Nistru nu vor reintegrarea cu orice preţ. Nu este uşor să elimini amintirile oamenilor despre vărsările de sânge care au însoţit criza la începutul anilor 1990.

Aceasta necesită efort şi timp. În primul rând, e necesară restabilirea încrederii mutuale, care lipseşte în present între Chişinău şi Tiraspol. De asemenea, aceste două părţi ale fostei RSSM s-au dezvoltat în direcţii divergente. Generaţia tânără are valori şi amintiri istorice diferite. Dacă în regiunea transnistreană istoria studiată în şcoală este una integrată, care este un standard recunoscut în UE, în Moldova o bună perioadă de timp s-a studiat „Istoria Românilor", deja abandonată chiar şi de România. Acest curs prezintă o imagine complet schimonosită a istoriei. Astfel, generaţia tânără de pe malul drept al Nistrului crede în lucruri care nu s-au intamplat niciodată şi care par a fi o nebunie pentru oamenii informaţi. Sunt două generaţii diferite şi este o adevărată provocare să-i reunim sub un slogan precum "integrarea europeană".

2 miliarde de dolari. Aceasta este valoarea schimburilor comerciale dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

image

Foto: Valeri Kuzmin, Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova

CHIŞINĂUL A ÎNTRERUPT NEGOCIERILE
În 1999 Rusia a promis că îşi va retrage trupele militare din Transnistria. Acest angajament nu a fost realizat. De ce?
În Transnistria nu există „trupe ruseşti". Acolo sunt instalate două batalioane, unul de menţinere a păcii şi încă unul care păzeşte depozitele cu muniţie. Sunt două unităţi simbolice, cu arme uşoare. Rusia a început procesul de evacuare a zeci de mii de tone de bombe şi proiectile de artilerie. Am reuşit să evacuăm mai mult de jumătate din muniţii. În Moldova, Federaţia Rusă şi-a îndeplinit toate angajamentele atât timp cât aceasta a fost posibil. Dar este mai adecvat să spunem că Chişinăul se face vinovat de întreruperea procesului de negocieri.

Drept urmare au disparut condiţiile care ar permite continuarea evacuărilor. Mai mult, în acest moment nu putem ignora faptul că aşa numita „prezenţă militară" a Rusiei în Transnistria este considerată de către populaţia locală drept o garanţie a unei soluţionării echitabile şi paşnice a conflictului. Recent, reprezentanţi Rusiei şi a Ucrainei au vizitat câteva depozite de muniţii şi s-au asigurat că rezervele sunt bine protejate.

„Rusia respectă regulile jocului"

Aţi afirmat recent că Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi România se implică în afacerile interne ale Republicii Moldovei. Puteţi dezvolta această afirmaţie?
De fapt, atunci am întrebat presa locală ce a făcut Federaţia Rusă şi ce au făcut partenerii noştri în această ţară. Dacă numiţi acţiunile Rusiei intervenţie în relaţiile interne ale Republicii Moldova, atunci cum numiţi comportamentul celorlalte tări? Nu am spus nimic mai mult. Orice altceva este ficţiune, interpretare voluntară şi comentarii care induc publicul în eroare. Nu am acuzat pe nimeni. Dar eu insist, în calitate de Ambasador al ţării mele, că Rusia nu acţionează politic incorect. Noi respectăm regulile jocului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite