Ambasadorul României la Chişinău: Ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Ionita parlament.md

„Generaţia bunicilor noştri a avut parte de război şi foamete, iar ostaşiiromâni care au căzutpe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Este declaraţia ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, făcută în cadrul unei activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României, ambasadorul a dat asigurări că România a fost, este şi va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, va susţine parcursul european al acesteia şi va derula proiecte în sprijinul cetăţenilor. El a felicitat Armata Română şi a mulţumit pentru contribuţia acesteia la edificarea statului român modern, „care este în prezent perfect integrat în spaţiul european şi euroatlantic de valori”. Ambasadorul a subliniat şi importanţa efortului responsabil şi solidar al tuturor pentru combaterea eficientă a pandemiei de COVID-19, care este noua provocare a întregii lumi.

Ataşatul militar, aero şi naval al României în Republica Moldova, colonelul Cristi Ladaniuc a subliniat în discursul său că ziua Armatei Române este o zi cu o semnificaţie aparte pentru istoria Românei, întrucât marchează o însemnată faptă de arme a Armatei Române în luptele duse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv eliberarea localităţii Careii Mari, „ultima palmă de pământ românesc ocupată de inamic, cu preţul vieţii a peste 50 de mii de militari români. Ziua Armatei Române este dedicată şi sacrificiului militarilor români care s-au sacrificat în întreaga noastră istorie”, a spus Cristi Ladaniuc.

Ataşatul militar a menţionat că în Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Mana odihnesc 16 eroi români, dintre care doi identificaţi şi 14 neidentificaţi, din cadrul Regimentului 32 Dorobanţi, căzuţi eroic la datorie, în data de 14 iulie 1941 în urma luptelor purtate în Zona Văii Mana, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică, consecinţă a pactului Ribbentrop-Molotov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite