Ambasadorul României la Chişinău, despre anularea legii privind statutul limbii ruse: Este o formă de respect să cunoşti limba statului în care locuieşti

Ambasadorul României la Chişinău, despre anularea legii privind statutul limbii ruse: Este o formă de respect să cunoşti limba statului în care locuieşti

Ambasadorul Daniel Ioniţă

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, califică drept corectă şi normală decizia Curţii Constituţionale privind declararea neconstituţionalităţii legii ce oferea statut special limbii ruse. Potrivit diplomatului, decizia Înaltei Instanţe este o dovadă în plus că limba română trebuie să fie cunoscută de toţi cetăţenii care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, informează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În declaraţia de independenţă, elementul central a fost tocmai aspectul legat de limbă, de cultură, de tradiţii, aceste elemente au făcut posibilă separarea de fostul imperiu. Decizia de astăzi tocmai asta recunoaşte, faptul că limba de stat în Republica Moldova  trebuie să fie vorbită în egală măsură de absolut toţi. Asta nu înseamnă o lipsă de respect faţă de ceilalţi care vorbesc o altă limbă. Nu înseamnă o lipsă de respect faţă de minorităţile naţionale”, a declarat Daniel Ioniţă în timpul emisiunii de joi „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În plus, diplomatul a menţionat că legea privind funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova venea să divizeze şi mai mult societatea pe criteriul identităţii naţionale şi cel al limbii vorbite.

„Trebuie să găseşti modalitatea de a ţine societatea unită, iar elementul de limbă trebuie să fie cel unificator, nu cel care separă. Menţinerea acestei legi ar fi însemnat o reîntoarcere în trecut”, a punctat diplomatul român.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea ce oferea statut special limbii ruse. Legea a fost aprobată la finalul sesiunii trecute cu voturile PSRM şi deputaţilor din platforma parlamentară „Pentru Moldova”.  Potrivit documentului, autorităţile Republicii Moldova urmau să asigure condiţii optime pentru utilizarea şi dezvoltarea limbii ruse ca „limbă de comunicare interetnică". De asemenea, Legea obliga instituţiile de stat să asigure, la solicitare, traducerea din limba română în limba rusă a documentelor şi comunicării oficiale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările