Ambasadorul Germaniei la Chișinău: „Prin UE, Moldova va fi mai atractivă investitorilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul de Liber Schimb cu UE este un drum lung de parcurs. Ţara noastră este acum o nișă prin care companiile străine pot profita de forța de muncă ieftină, crede Ambasadorul Germaniei la Chişinău. Dr. Berthold Johannes a declarat, într-un interviu acordat pentru „Adevărul", că Uniunea Europeană ne-ar putea accepta ca membru doar după soluţionarea conflictului transnistrean.

Adevărul: Credeţi că Moldova prezintă interes pentru investitorii străini?
Dr. Berthold Johannes: Investiţiile germane în Moldova sunt în creştere. Odată cu îmbunătăţirea infrastructurii şi odată cu stabilirea Acordului de Liber Schimb şi a Acordului de Asociere, Moldova va deveni mai atractivă pentru că va avea acces la piaţa europeană. În acest moment, piaţa moldovenească este mai mult o nişă prin care companiile pot profita de forţă de muncă relativ ieftină.

Care sunt primele trei domenii ce necesită restructurări pentru sporirea interesul investitorilor internaţionali?
Unul dintre cei mai importanţi factori pentru decizia investiţiilor este întotdeauna claritatea regulamentelor şi încrederea în sistemul judiciar. Investitorii au nevoie de certitudinea că pot şti cum se dezvoltă şi care sunt condiţiile structurilor, a investiţiilor. Cum funcţionează structurile legale, în patru sau în cinci ani, pentru a avea posibilitatea calculării riscului.

„MOLDOVA NU ESTE PE AGENDA UE"

Ce va aduce Moldovei Acordul de Liber Schimb cu UE?
Profitul pe care îl va aduce Moldovei este că această ţară va deveni mai atractivă pentru investiţii. Obţinerea Acordului cu implementarea tuturor reformelor necesare va fi un drum lung de parcurs, dar Comisia este în disucţii cu statele membre pentru a lansa negocierile. Nu este ceva ce are impact direct asupra veniturilor.

Este posibilă integrarea Moldovei după modelul Ciprului?
Nu, cu siguranţă Uniunea Europeană nu va accepta un alt stat membru cu un conflict teritorial deschis. Cum am mai spus, acum încercăm să revenim asupra procesului de negocieri, să găsim o soluţie şi suntem foarte optimişti că acest conflict poate fi soluţionat.

Credeţi că Republica Moldova are şanse să devină ţară membră a Uniunii Europene?
Este o zicală britanică: haideţi să trecem podul când ajungem la el. În acest moment suntem la începutul procesului în care Moldova încearcă să îndeplinească criteriile de aderare, care vor lua ceva timp. Dar nu trebuie să speculăm despre ceva ce, în acest moment, nu este pe agendă. Deocamdată aveţi ca scop să deveniţi eligibili pentru integrare în Uniunea Europeană.

Cerinţă: controlul armelor

În ceea ce priveşte conflictul transnistrean, ambasadorul Germaniei a precizat: „problema face parte din securitatea europeană. În afară de dorinţa noastră de a obţine rezultate, astfel încât integritatea Moldovei să nu fie pusă la îndoială, incluzând autorităţile de facto din Transnistria, există un alt aspect important. Problema respectării tratatelor de control a armelor este esenţială pentru menţinerea stabilităţii. Angajamnetele tratatului de la Istanbul, din care face parte și evacuarea muniţiilor și a gardienilor care păzesc muniţiile de pe teritoriul Moldovei, sunt încă deschise.

PROFIL

Născut: 24.11.1947;
Stare Civilă: Căsătorit;
Copii: Are trei copii

1974-1978 A fost asistent ştiinţific cu drept de predare, domeniul Politica Britanică şi Internaţională, Universitatea Liberă din Berlin. Din 1978 a activat în cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe cu detaşări în Berlin, Varşovia, Geneva, Istanbul, Addis Abeba. Din 2010 este Ambasadorul Germaniei
în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite