Ambasadorul Cehiei la Chişinău: Guvernul ceh a declarat Moldova stat prioritar în cooperarea pentru dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Cehiei la Chişinău, Zdenek Krejci, susţine că se bucură de faptul că Guvernul ceh a declarat Republica Moldova ţară prioritară în ceea ce priveşte cooperarea pentru dezvoltare, pentru perioada următoare – 2018-2023.

„Sperăm că evoluţia politică de după alegerile parlamentare din februarie va face reală utilizarea tuturor posibilităţilor ce rezultă din această concluzie”, a declarat oficialul în cadrul evenimentului de celebrare a Zilei Naţionale a Republicii Cehe, citat de IPN.

„Acest eveniment este o ocazie de a evalua dezvoltarea relaţiilor dintre naţiunile noastre pe parcursul ultimului an. Sunt bucuros să pot spune că, în ciuda situaţiei puţin favorabile – alegerile parlamentare în Republica Cehă, perioada preelectorală, dar şi alte evenimente serioase la fel ca şi în Republica Moldova – dialogul fructuos a continuat la diferite niveluri. Ne bucurăm că, în pofida turbulenţelor politice, schimburile comerciale sunt în creştere rapidă, atât importurile din Republica Cehă, cât şi exporturile din Republica Moldova sunt în creştere considerabilă”, a menţionat diplomatul.

Zdenek Krejci afirmă că anul 2018 este un an foarte special pentru cehi.

„Celebrăm o sută de ani de la formarea statului nostru modern. Este un eveniment important, chiar dacă cehii au o lungă tradiţie a statalităţii lor. Practic toate statele care au fost înfiinţate în Europa în acel an există şi în prezent. Dar dezvoltarea dintre 1918 şi 2018 a fost adesea foarte dramatică. Republica Cehoslovacă de înainte de război şi-a încetat existenţa printr-o ocupaţie nazistă în 1939. Ne-am recâştigat independenţa în 1945 prin eliberare de către armatele sovietică, cu participarea importantă a trupelor Armatei Române, şi americană, dar am pierdut-o din nou ca urmare a loviturii de stat comuniste din 1948. În anii 60 am încercat să reformăm statul comunist în unul democrat şi socialist, dar acest efort s-a încheiat prin suprimarea „Primăverii de la Praga” din anul 1968. Şi am fost forţaţi să trăim în perioada stagnării socialismului încă 21 de ani până la „Revoluţia de catifea” din 1989”, a notat diplomatul ceh.

Ambasadorul a menţionat că, în anul 1992, slovacii şi cehii au decis să-şi creeze propriile lor state, însă majoritatea consideră că Cehoslovacia nu era ceva ce trebuia atunci distrus, ci reprezintă o temelie pe baza căreia aceste state s-au dezvoltat în continuare în circumstanţe noi. Relaţiile actuale sunt excelente. Zdenek Krejci susţine Cehia îşi doreşte să fie un loc pentru întâlniri între prieteni din toate domeniile, dar cu experienţele care au fost câştigate în trecut, nu îşi doreşte să fie o punte peste care să treacă cu paşi greoi toată lumea.

„Dorim să fim o parte a emisferei vestice democratice şi prospere. Am vrut să ne îmbunătăţim securitatea, prin urmare am aderat la NATO. Am vrut să ne îmbunătăţim bunăstarea şi influenţa noastră politică şi economică, acţionând în strânsă cooperare cu naţiuni asemănătoare, astfel am aderat la Uniunea Europeană. Nu vrem să impunem aceste decizii nimănui, dar suntem gata să împărtăşim experienţa noastră şi să transmitem cunoştinţele despre succesele şi eşecurile pe care le-am avut pe parcursul anilor”, a mai spus ambasadorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite