Ambasador: Asemenea Georgiei, Moldova trebuie să realizeze reforme cuprinzătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgia şi Moldova fac paşi importanţi în direcţia integrării europene, cu înţelegere reciprocă, acţiuni unite şi eforturi comune. Asemenea Georgiei, Republica Moldova trebuie să depăşească problemele rămase din epoca sovietică şi să realizeze reforme cuprinzătoare. Declaraţia aparţine ambasadorului Georgiei la Chişinău, Merab Antadze, făcută la un eveniment aniversar, cu ocazia Zilei Independenţei Georgiei, transmite IPN.

Potrivit ambasadorului, Georgia avansează ferm spre obiectivul său istoric şi pune toate eforturile pentru a construi o ţară democratică, stabilă, bazată pe valori occidentale, pentru a deveni un membru demn al comunităţii europene şi euro-atlantice. Spre deosebire de 1918, când s-a creat prima republică georgiană, astăzi Georgia nu este singură în acest angajament.

Ţările civilizate ale lumii sunt pregătite să sprijine Georgia, astfel încât aceasta să poată pune în aplicare cu succes alegerea istorică a poporului georgian, alegere făcută încă acum 100 de ani. Moldova este una din aceste ţări.

Merab Antadze consideră că Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, intrarea în vigoare a Zonei de Comerţ Liber, Cuprinzător şi Aprofundat şi posibilitatea de călătorie fără viză în Europa indică în mod clar progresele făcute în ultimii ani de către Moldova şi Georgia.

„Însă pentru cele două state, pentru care obiectivul final este aderarea la UE, este evident că trebuie realizate eforturi laborioase. Din acest motiv, relaţiile bilaterale şi multilaterale ale Georgiei cu Moldova, integrarea europeană, consultările intensive, agrearea poziţiilor şi sprijinul reciproc al proiectelor comune ocupă un loc central”, a declarat ambasadorul georgian.

În paralel, între cele două ţări, se extind şi se aprofundează din ce în ce mai mult relaţiile în domenii economice, juridice, sociale şi culturale, a mai spus diplomatul georgian. Vizitele bilaterale şi întâlnirile la nivel înalt, inclusiv organizaţii internaţionale şi forumurile la nivel mondial, au un caracter permanent. În cele din urmă, ambasadorul a menţionat şi despre relaţiile frăţeşti istorice stabilite între popoarele celor două state, pe care se bazează astăzi colaborarea între Georgia şi Moldova.

2018 este anul în care Georgia sărbătoreşte 100 de ani de la declararea independenţei şi crearea Republicii Democratice Georgia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite