Ambasador de compromis la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Galbur ava avea o misiune dificilă
Andrei Galbur ava avea o misiune dificilă

Andrei Galbur, şef de departament la Ministerul de Externe, va fi trimisul Moldovei în Rusia. Analiştii politici îi prezic un mandat dificil, cu multe provocări

După aproape jumătate de an în care fotoliul de şef al misiunii diplomatice la Moscova a fost liber, premierul a anunţat că acesta va fi ocupat de Andrei Galbur, director al Departamentului Cooperare Multilaterală din cadrul Ministerului de Externe.

„Această candidatură a fost discutată cu colegii din Alianţa pentru Integrare Europeană. Deci, avem înţelegerea perfectă între noi. Urmează ca procedurile necesare să fie respectate şi ca domnul Galbur să intre cât mai curând posibil în exerciţiul funcţiunii", a declarat Vlad Filat, precizând că Andrei Galbur are o experienţă bogată şi îşi va desfăşura cu demnitate activitatea.

O IA DE LA ZERO

Analiştii cred că viitorul ambasador este un diplomat de carieră şi nu reprezintă interesele niciunui partid. „Este un compromis între componentele AIE. Probabil, că partidele au vrut să evite monopolizarea acestei funcţii. Este un diplomat care cunoaşte bine subiectele spinoase ale dialogului nostru cu Rusia", spune Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă.

Totuşi, experţii spun că Andrei Galbur va avea multe hopuri de trecut la început de cale. „La Moscova contează foarte mult însuşi faptul cât de influent este ambasadorul.Va trebui să se facă cunoscut şi să-şi construiască o reţea de relaţii bune. Va fi o misiune destul de grea, pentru că va administra un întreg pachet de probleme care pot perturba relaţiile economice şi politice. Trebuie să fie precaut şi să evite orice discuţii de prisos", sugerează Victor Chirilă.

Provocările nu se termină aici. „El nu a avut tangenţe cu politica răsăriteană şi va trebui să acumuleze cunoştinţe specifice. De asemenea, va trebui să conlucreze cu diaspora noastră, care este foarte mare. Avem relaţii specifice cu Rusia, nici pe departe nu putem spune că acestea sunt aşezate pe un făgaş prielnic, uneori fiind chiar conflictuale", opinează fostul ambasador la Moscova, Anatol Ţăranu.

COMUNIŞTII ÎNCĂ-L VOR PE NEGUŢA

Opoziţia susţine însă că Galbur a fost, oricum, numit pe criterii politice, candidatura fiind îndelung negociată în cadrul AIE. „Sunt multe persoane care ar face faţă acestei funcţii. Noi am considerat că însăşi rechemarea lui Andrei Neguţa a fost o greşeală, pentru că nu a spus nimic deosebit şi nu afectat interesele statului. Guvernarea şi-a satisfăcut capriciile în acest caz", afirmă deputatul PCRM Sergiu Sârbu.

Fostul ambasador, comunistul Andrei Neguţa, a fost retras, în aprilie, după ce a declarat că retragerea armatei ruse din Transnistria reprezintă un pericol pentru ţara noastră.

Andrei Galbur

Funcţia: şef al Departamentului Cooperare Multilaterală. Gestionează dosarele ce ţin de relaţiile Moldovei cu organizaţiile internaţionale, în particular cu OSCE, NATO, ONU etc;
Vârsta: 37 de ani.

Andrei Galbur are o experienţă de 17 ani în serviciul diplomatic. În 1995 a fost angajat în funcţia de atașat al Direcţiei Europa și America de Nord. În perioada 2000- 2004 a fost Secretar I al Ambasadei Moldovei din Austria. În 2005 a devenit șef al Departamentului Cooperare Multilaterală. În 2007-2009 a fost ministru-consilier al Ambasadei din SUA, iar apoi însărcinat cu afaceri interimar. În 2010 revine la minister.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite