Ambasador austriac: Declaraţia Summit-ului de la Bruxelles a remodelat Parteneriatul Estic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Thomas Bhuchsbaum, ambasador şi trimis special al Ministerului Afacerilor Externe din Austria pentru Parteneriatul Estic, ţara care va prelua în luna iulie preşedinţia în Consiliul Uniunii Europene, susţine că Declaraţia Summit-ului de la Bruxelles a remodelat, redirecţionat şi revigorat PaE. Declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat pentru postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Dacă e să ne referim la evoluţii, cred că Declaraţia Summit-ului de la Bruxelles a remodelat, redirecţionat, revigorat PaE. Mesajele care vin de la statele partenere este că se bucură de faptul că parteneriatul nu este condus de Bruxelles, Consiliul UE sau Comisia Euroneană, dar din ce în ce mai mult se observă interesul statelor membre. Cred că este un mare avantaj pentru că acest fapt va ţine Parteneriatul în topul priorităţilor”, a spus Thomas Bhuchsbaum.

În opinia lui, Parteneriatul Estic nu este încă la vârsta de maturitate, dar a trecut de adolescenţă. Este un parteneriat care există de mai bine de 10 ani şi vizează o regiune de o importanţă majoră pentru UE: „Orice regiune care se învecinează cu UE este importantă pentru securitatea UE, dar şi pentru propria securitate”.

Ambasadorul consideră că dorinţa autorităţilor moldoveneşti de a se apropia de UE a fost percepută şi bine auzită. De asemenea, ambasadorul crede că cele 20 de livrabile înaintate până în 2020 au fost un mesaj clar, este un program care se focusează pe sute de subiecte care se rezumă la 20. „Această abordare este nouă, are un cadru temporal şi trebuie cu toţii să muncim asupra lor”, spune oficialul austriac.

Thomas Bhuchsbaum susţine că Austria, în funcţia de preşedintă a Consiliului UE, va încerca să prezinte mai bine PaE, nu doar în statele partenere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite