Ambasada Rusiei la Chişinău acuză Armata Română că a ucis mii de oameni în Basarabia: „Execuţiile în masă nu pot fi considerate o luptă pentru unire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO În imagine ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov
FOTO În imagine ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov

Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău a acuzat Armata Română, prin intermediul unui comunicat de presă, că ar fi ucis zeci de mii de oameni în Basarabia. Diplomaţii ruşi l-au numit pe mareşalul Ion Antonescu „criminal de război” şi s-au arătat nedumeriţi că diplomaţia română l-ar ridica în slăvi pe acesta.

afirmaţiile făcute de diplomaţii români de la Chişinău, în cadrul unei activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei, care au adus omagiu soldaţilor români. 

Diplomaţii ruşi au menţionat că Armata Română a luptat pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică şi pentru reîntregirea ţării. De asemenea, diplomaţii ruşi s-au declarat indignaţi de afirmaţiile că ostaşii români au căzut eroic la datorie şi au condamnat acest comportament al părţii române.

„Am fost nedumeriţi de afirmaţiile Ambasadei României în Republica Moldova despre „eroii căzuţi la datorie pe 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia sovietică”. Îndemnurile reprezentanţilor oficiali ai Bucureştiului de a păstra „memorie veşnică eroilor” sună cinic. Vrem să amintim că cei care l-au slujit pe criminalul nazist Antonescu, activitatea căruia a fost condamnată de tribunalele de la Nurnberg şi Bucureşti şi memoria căruia diplomaţii români ne cheamă să o păstrăm veşnic, într-adevăr au lăsat după ei o moştenire de neuitat. Urmaşi a zeci de mii de oameni ucişi şi chinuiţi de agresorii lui Antonescu şi călăii lui Alexianu - moldoveni, ruşi, evrei, găgăuzi şi bulgari nu vor uita crimele acestor nemernici fascişti, care îşi justificau crimele prin „lupta pentru reîntregire”. Putem oare considera „luptă pentru reîntregire” execuţiile în masă ale ruşilor şi evreilor din Transnistria de către administraţia română de ocupaţie? Sau poate „lupta pentru reîntregire” a fost participarea soldaţilor români de partea lui Hitler în lupta de la Staliningrad?”, se spune într-un comunicat de presă al Ambasadei ruse.

Comentariile internauţilor la comunicatul de presă al Ambasadei ruse

Comunicat de presă al diplomaţilor ruşi a fost publicat doar pe pagina de Facebook a Ambasadei. La trei ore de la publicare, doar câţiva internauţi au reacţionat printr-un comentariu, în limba rusă, dar şi aceea au adus critici şi atacuri la adresa diplimaţilor români.

„Să fie expulzaţi (diplomaţii români) din Moldova”; „Animale. Succesorii fascismului”; „Trebuie pedepsiţi”; „Prin aşa afirmaţii îşi ascund inferioritatea şi nemernicirea”, sunt câteva din comentari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite