
„Unirea Moldovei cu Ţara Românească a avut loc printr-o decizie înţeleaptă a legislativelor de atunci. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei şi domn al Ţării Româneşti, punând astfel bazele României moderne”, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, în cadrul unei acţiuni organizate de Ambasada României în Moldova cu ocazia a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, transmite IPN.
Aniversarea Unirii Principatelor Române coincide în acest an cu împlinirea a 160 de ani de la formarea primului Guvern, condus de Barbu Catargiu, şi a primei Adunări Legislative ale României unite, de la 24 ianuarie 1862. Cu acest prilej, a fost atribuit în Guvernul României primul portofoliu de ministru al afacerilor externe. Apoi, a fost înfiinţată, la 27 iulie/8 august 1862, şi instituţia dedicată acestui portofoliu: ,,Departamentul Trebilor Străine şi de Stat”. „Astfel, avem 160 de ani de guvernare a României şi 160 de ani de diplomaţie română”, a specificat ambasadorul Daniel Ioniţă.
În cadrul acţiunii diplomatice, reprezentanţii Ambasadei României şi ai unor asociaţii obşteşti şi partide politice din Republica Moldova, au depus flori la bustul domnitorului Alexandru Ion Cuza, care se află la intersecţia bulevardului Dacia cu strada Cuza Vodă, din sectorul Botanica al capitalei. Un grup artistic a interpretat cântece patriotice şi a încins Hora Unirii.
Într-un mesaj aniversar, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, menţionează că, în plan strategic, Unirea Principatelor Române reaminteşte necesitatea ca politica externă a României să rămână, pe termen lung, o temă de consens naţional, susţinând construirea durabilă a rezilienţei interne şi externe a statului şi obiectivele majore urmărite, inclusiv pe plan extern.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: