Alianţa de guvernare şi-a mai găsit un motiv de ceartă: politica bugetar-fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul legii politicii bugetar-fiscale pentru 2011 bagă zâzanie în Alianţa pentru Integrare Europeană. Deputaţii n-au putut dezbate proiectul în şedinţa plenară de astăzi şi l-au amânat pentru mâine, din cauza avizului negativ al comisiei de profil, unde a fost susţinut doar de şase din cei 13 membri, împotrivă votând PCRM şi PD.

Proiectul figura pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi. La mai puţin de o ora de la începrea şedinţei, a fost anunţată însă o pauză, pentru ca deputaţii din Comisia pentru economie, buget şi finanţe să se reunească în încercarea de a aviza totuşi proiectul. Fără succes însă. Rezultatul a fost cel de ieri, proiectul obţinând doar 6 voturi pentru. Deputaţii comunişti au votat din nou împotrivă, la fel şi deputatul PD Valeriu Guma, care ieri se abţinuse de la vot.

Reprezentanţii PD îşi explică votul negativ prin faptul că la elaborarea proiectelor ce ţin de politica bugetar fiscală şi legea bugetului pentru 2011, reprezentanţii PLDM, majoritari în Guvern, nu au ţinut cont de toate propunerile PD. Criticile vizează, în parte, stabilirea accizelor şi a TVA la tutun şi alcool.

Totodată, pe culuoare se vorbeşte că disensiunile dintre PLDM şi PD ar fi cauzate de interesele economice ale anumitor grupări din cele două formaţiuni.

Ulterior, s-a întrunit în şedinţă Alianţa pentru Integrare Europeană. După mai bine de o oră şi jumătate de discuţii, parlamentarii PLDM, PD şi PL au ieşit fără a avea o soluţie. Între timp, supăraţi pe deputaţii din alianţa de guvernare, peralamentarii din opoziţia comunistă au părăsit şedinţa. „N-au pic de respect şi omenie. Nu s-a mai întâmplat să fie o pauză atât de mare. A fost anunţată doar pentru jumatate de oră, dar s-a întins pentru două“, ne-a declrat deputatul PCRM Vadim Mişin.

Reveniţi în sala de şedinţe, deputaţii AIE n-au făcut altceva decât să convină că amână dezbaterea proiectului politicii bugetar-fiscale pentru mâine la ora 14.00. Totodată, proiectul Legii bugetului, care urma să fie discutat mâine, va fi dezbătut într-o şedinţă exatraordinară sâmbătă. O altă şedinţă extraordinară a fost anunţată pentru marţea viitoare, pentru votarea în lectură finală a celor două proiecte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite