Alexei Tulbure: Suntem o ţară în care schimbarea puterii nu a adus schimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldova are atributele unui stat independent: teritoriu, populaţie, hotare recunoscute internaţional, vamă, constituţie, nume, imn, stemă, limbă de stat, monedă, armată etc. Moldova are un sfert de veac de istorie a independenţei şi multe probleme, care par astăzi irezolvabile. Este opinia comentatorului politic Alexei Tulbure, solicitat de IPN să se expună asupra situaţiei de astăzi din R. Moldova, la 28 de ani de la proclamarea independenţei.

În opinia lui Alexei Tulbure, ceea ce nu are poporul Moldovei este „sentimentul unui destin comun, o idee despre stat, statalitate, care a venit peste noi nu în urma unui efort, unei lupte sau aspiraţii colective spre emancipare, ci în urma colapsului unui imperiu din care făceam parte”. „Libertatea s-a „întâmplat”, iar noi nu am devenit liberi. Libertate fără oameni liberi – asta este lecţia independenţei Moldovei de la 1991 încoace”, a menţionat Alexei Tulbure.

Comentatorul mai spune că „nu am devenit liberi în sensul conştientizării unei idei foarte simple: independenţa este responsabilitatea pentru propria soartă – a ta, a tuturor, a ţării”. „28 de ani ne-am aflat într-o căutare neîntreruptă a unui nou stăpân şi a unui proces permanent (până nu apare noul stăpân) de jaf”. „Ne-am jefuit pe noi înşine, am jefuit ţara, averile moştenite din trecut, ne-am jefuit prezentul şi viitorul. Nu suntem liberi, nu purtăm răspundere”, susţine Alexei Tulbure.

Comentatorul crede că „suntem scindaţi în două Moldove, fiecare luptând pentru idealuri himerice. Două Moldove, două idei, care prin definiţie nu pot avea puncte de tangenţă, nu lasă loc pentru dialog, muncă comună pentru binele ţării. De aici toate problemele: stat capturat, deznădejde, demoralizare, anomie, exod în masă şi cronica reproducerii unei clase politice corupte şi inepte. „Suntem o ţară în care schimbarea puterii nu a adus schimbare”, spune Alexei Tulbure.

În opinia sa, una dintre Moldove luptă pentru o Basarabiei interbelică, în multe imaginară, revenirea la care nu este posibilă, pentru că nu mai este acea populaţie, nu mai este acea Românei, acea lume în care Basarabia interbelică era posibilă. Altă Moldovă luptă pentru revigorarea unei RSSM, în foarte multe privinţe mitică, care a dispărut ireversibil şi irecuperabil odată cu dispariţia URSS.

Alexei Tulbure menţionează că „avem nevoie de o viziune comună asupra la ce trebuie să fie Moldova, de un proiect de ţară, la elaborarea şi implementarea căruia urmează să participe trei milioane de moldoveni, indiferent de apartenenţa lor etnică.

---

La 27 august 1991, acum 28 de ani, Parlamentul Republicii Moldova adopta Declaraţia de Independenţă, document semnat de 278 de deputaţi. Acest act fondator este marcat în fiecare an ca Ziua Independenţei. Declaraţia originală a ars în timpul protestelor din 2009 la Chişinău, dar a fost refăcută în 2010.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite