Alexei Tulbure: Angajarea companiei Kroll este o tactică de amânare a investigaţiei jafului bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii din Republica Moldova au sarcina de a tergiversa cât mai mult procesul de investigare a furtului miliardului. Angajarea companiei KROLL face parte din tactica şi strategia de amânare a investigaţiei. Declaraţia a fost făcută de comentatorul politic Alexei Tulbure în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

În opinia comentatorului, iniţial s-a produs furtul a cel puţin un miliard de dolari, apoi cetăţenii mai sunt jefuiţi pe baza procedurii de investigare şi recuperare a acestor bani.

„Eu aş fi vrut ca raportul final să apară în presă şi aş fi vrut ca noi, societatea civilă, opoziţia să ne mobilizăm forţele şi să încercăm să folosim apariţia acestui raport pentru a exercita presiuni asupra puterii pentru că orice tergiversare ne costă pe noi bani grei, viaţă, sănătate, sorţi distruse”, a spus Alexei Tulbure.

Activistul civic Valeriu Paşa consideră că Procuratura nu are nevoie de raportul KROLL pentru a face investigaţii şi pentru a putea prezenta dovezi în judecată referitor la vinovăţia celor implicaţi.

„Maximum cine ar putea să aibă nevoie de acest raport KROLL II, care oricum este cu întârziere faţă de ce pot face cei care au furat banii – pot să-i mute într-o parte, în alta, noi nu ştim la ce perioade se referă – este pentru a informa opinia publică.

Fostul deputat Stela Jantuan susţine că în raportul final al companiei KROLL este menţionat faptul că multe date substanţiale care urmau să fie prezentate în acest raport nu au putut fi incluse pentru că nu au fost primite de la autorităţile Republicii Moldova. Potrivit ei, acest raport a fost comandat pe banii publici, de aceea cetăţenii au dreptul să aibă acces la datele incluse în el.

„Eu nu văd problema să nu fie publicat. Secretul anchetei nu poate fi atâţia ani”, este de părere ex-parlamentarul.

Banca Naţională a Moldovei a primit marţi seara, 6 martie, raportul final despre investigaţia fraudei bancare de la companiile Kroll şi Steptoe & Johnson. Documentul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează sa fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite