Alexandru Tănase: Prea mult timp s-a tolerat situaţia când s-a permis votul cu acte expirate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Tanase justice.gov.md

Ex-preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase consideră că s-a procedat corect că în alegerile din 24 februarie nu a fost permis votul în baza actelor de identitate expirate, aşa precum a cerut opoziţia.

Alexandru Tănase e de părere că rata scăzută de participare în alegeri nu a fost influenţată de faptul că alegătorii nu au putut vota cu acte expirate.

„Este o problemă a însăşi opoziţiei de a magnetiza publicul, de a veni cu mesaje care ar incita atenţia publică şi i-ar mobiza pe oameni să iasă la vot”, a declarat Alexandru Tănase la Adevărul Live.

În opinia sa, prea mult timp s-a tolerat situaţia când s-a permis votul cu paşapoarte sovietice sau acte expirate. 

„Până la urmă, drepturile electorale sunt facultative. Acestea nu sunt drepturi fundamentale pe care statul nu poate să le limiteze. Din moment ce există o exigenţă că pentru a merge la vot ai nevoie de un act valabil, cred că trebuie să ai grijă din timp să-ţi perfectezi acel act. Nu aş vedea convingător acest argument. Din ce cauză nu poţi merge cu maşina având un carnet de conducere expirat, din ce cauză. De ce nu poţi face alte acţiuni dacă nu ai un act valabil, de ce nu poţi cumpăra un imobil, de ce nu poţi să efectuezi o adopţie”, mai spune Tănase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite