Alexandru Tănase: Nu trebuie să ne temem de schimbarea sistemului electoral. Dacă ceva merge prost trebuie schimbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat duminică, 5 martie, că pledează pentru reforma sistemului electoral din Moldova. Cu toate că Tănase nu a precizat pentru care anume model de sistem electoral se pronunţă, el a criticat actualul sistem. Potrivit lui, sistemul proporţional generează partide fără o democraţie internă, fără lideri, dar cu proprietari politici.

„Este bun acest sistem politic? Dacă este bun păstraţi-l. Lăsaţi-l aşa şi încă 20 de ani înainte o să vă întrebaţi de ce reformăm o instituţie şi nimic nu se schimbă. De ce avem a patra reformă a Procuraturii şi văd că ei iarăşi sunt nemulţumiţi”, a subliniat preşedintele CC.

Alexandru Tănase susţine că „fiecare ţară îşi construieşte propriul sistem. Fiecare ţară în contrucţia propriului sistem electoral porneşte din anumite realităţi. Ceea ce se întâmplă în Moldova şi ceea ce cunosc foarte bine inclusiv şi domnul Boţan (...) că acest sistem (proporţional care există actualmente în Moldova) a fost criticat din ziua în care a fost inclus, din cauză că el niciodată nu a favorizat dezvoltarea unor partide cu democraţie internă, care la rândul lor ar fi capabile să furnizeze societăţii democraţie. Partidele politice sunt instituţii fundamentale a unui sistem democratic. Sistemul nostru niciodată nu l-a favorizat. Am avut formaţiuni totalitare, am avut formaţiuni „One man show”.

Preşedintele Curţii Constituţionale consideră că cetăţenii nu trebuie să se teamă de schimbarea sistemului electoral.

„Sistemul electoral la rândul său este formator de alte sisteme. Dă naştere la sistemul politic, sistemul economic social. Sistemul electoral, după cum este construit, produsul lui marchează viaţa noastră pe decenii înainte. Oamenii trebuie să aleagă ce vor ei. Dacă le place ce au acum, sigur că nu trebuie de schimbat nimic. Dar dacă nu le place, dacă este o problemă o căutăm şi o remediem”, a menţionat Tănase în cadrul emisiunii „Doamna de fier” de la 10TV. 

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. 

Igor Dodon, preşedintele PPDA, Andrei Năstase, şi cel al PAS, Maia Sandu, de asemenea s-au exprimat împotriva schimbării sistemului electoral în favoarea celui uninominal. Chiar şi partenerul de guvernare al lui Plahotniuc, Mihai Ghimpu, a declarat că nu va susţine iniţiativa respectivă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite