Alexandru Stoianoglo, noul procuror general al Republicii Moldova. Igor Dodon: „Este un moment mult aşteptat de către societate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandr Stoianoglo

Fostul deputat democrat Alexandru Stoianoglo este noul procuror general al Republicii Moldova pentru următorii şapte ani. Igor Dodon a semnat decretul prin care candidatul desemnat de Consiliului Superior al Procurorilor pentru şefia Procuraturii Generale a fost numit în funcţie.

„Numirea procurorului general este un moment mult aşteptat de către societate, în vederea depăşirii impasului atestat în raport cu instituţia procuraturii. Reiterez că, Republica Moldova, în perioada actuală nu îşi poate permite luxul menţinerii unei instituţii cheie în regim semi-funcţional”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele a declarat că „o reacţie promptă, dar şi acţiuni concrete sunt aşteptate de societate în ceea ce priveşte concesionarea bunurilor statului, în special a Aeroportului Internaţional Chişinău”.

„Atât societatea, cât şi comunitatea internaţională solicită aprecieri şi abordări legaliste ale arestărilor arbitrare, considerându-le drept măsură exagerată şi nejustificată în majoritatea cazurilor. Or, acesta nu este un instrument de răzbunare, ci o măsură excepţională care se dispune doar atunci când alte măsuri nu sunt suficiente pentru a înlătura riscurile”, a spus Dodon.

Şeful statului consideră că „cetăţenii îşi doresc să vadă pe agenda procurorului general subiectul mult discutat privind evaluarea procurorilor”. 

„Un exerciţiu aşteptat, dar care urmează a fi realizat în parametrii constituţionali şi cei ai standardelor internaţionale recomandate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Societatea cere asigurări în privinţa faptului că în procuratură activează exclusiv procurori cu imagine ireproşabilă, integri, angajaţi în spiritul meritocraţiei şi al profesionalismului”, a subliniat Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite