Alexandru Slusari îi răspunde lui Iurie Leancă: Un simplu prim-ministru a cedat 23% din acţiunile unei bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari

Preşedintele Comisiei de anchetă privind elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar, Alexandru Slusari, spune că „analiza Comisiei a demonstrat foarte clar că „un simplu prim-ministru” (calificativ atribuit lui Iurie Leancă, n.r.) a cedat gratis 23% din acţiunile unei bănci de importanţă sistemică şi a permis unui grup de acţionari suspecţi să ia sub control aceasta bancă”.

Comentariul a fost scris pe Facebook, ca reacţie la declaraţia fostului premier Iurie Leancă precum că „un deputat nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal”.

Alexandru Slusari, citat de IPN, spune că Iurie Leancă a făcut acest lucru deoarece „aşa l-a sfătuit prietenul lui de atunci Vlad Filat şi că aşa a înţeles el raportul Comisiei Reidman, care nu a fost aprobat de Parlament şi care juridic nu conţinea o asemenea recomandare”. Totodată, spune Alexandru Slusari, Iurie Leancă nu a vorbit cu ministrul finanţelor, reprezentanţi ai FMI şi Băncii Mondiale, cu conducerea CNA şi SIS, care nu erau de acord cu ideea emisiunii suplimentare de acţiuni.

Preşedintele Comisiei mai scrie că „în cadrul audierilor la întrebarea de ce imediat după acordarea garanţiilor de stat în cele trei bănci nu a fost introdusă administrarea specială de la BNM”, Iurii Leancă a răspuns că....... „nimeni nu i-a spus că aşa e mai bine”. „Dar el iarăşi i-a crezut pe Drăguţanu şi Candu”, menţionează Alexandru Slusari.

Potrivit lui Alexandru Slusari, „credulitatea lui Iurie Leancă a adus la sustrageri de miliarde de lei în două săptămâni din sistemul bancar, iar mai apoi aceste garanţii de stat în suma dublă a fost pusă pe seama cetăţenilor Republicii Moldova”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite