Alexandru Slusari: Frauda bancară depăşeşte suma de 1 miliard de euro

Alexandru Slusari: Frauda bancară depăşeşte suma de 1 miliard de euro

FOTO IPN

Rulajul în cele trei bănci care au fost implicate în furtul miliardului a fost imens în perioada 1-27 noiembrie 2014, exact după momentul în care au fost acordate garanţiile de stat. Într-o conferinţă de presă susţinută pe 22 august, Alexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea fraudei bancare, a declarat că banii rulaţi în cele trei bănci în această perioadă depăşesc cu siguranţă suma de 1 miliard de euro.

Alexandru Slusari a spus că la audierile din 21 august a fost prezent Anatol Arapu, care a devenit ministru de finanţe în 2013, „exact când s-a terminat deposedarea statului de pachetul de control la cele trei bănci”. Potrivit lui Alexandru Slusari, Anatol Arapu a afirmat că a sesizat permanent Banca Naţională a Moldovei despre neregulile din cele trei bănci.

„Domnul Arapu ne-a spus că, în vara lui 2014, Unibank deja era falimentară. Am întrebat de ce administrarea specială a statului nu a fost introdusă în primăvara sau vara lui 2014, până la acordarea garanţiilor de stat. Anatol Arapu ne-a răspuns că aşa a fost poziţia BNM, în pofida viziunilor FMI şi a Băncii Mondiale”, a spus preşedintele comisiei de anchetă.

Potrivit lui Alexandru Slusari, toţi cei audiaţi până acum, în special Andrian Candu şi fostul guvernator BNM Dorin Drăguţanu au spus că Anatol Arapu a fost cel care a tărăgănat introducerea administrării speciale la cele trei bănci. „La rândul lui, Anatol Arapu a spus că, în primul rând, el a fost împotriva acordării garanţiilor de stat şi, în al doilea rând, era rezervat faţă de modul în care au fost acordate garanţiile de stat. Domnul Arapu plasează responsabilitatea”, a declarat Alexandru Slusari.

Alexandru Slusari a mai spus că la comisia pe care o conduce se discută necesitatea audierii fostului prim-ministru Vlad Filat. De asemenea, Alexandru Slusari a făcut un apel repetat către Natalia Politova-Cangaşi, fosta preşedintă a Comitetului de conducere al Băncii Victoriabank, să se prezinte la comisie pentru audieri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: