Alexandru Slusari, despre frauda bancară: Elitele politice au dat dovadă de un cinism cras în ce priveşte BEM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Elitele Parlamentului şi Guvernului au dat dovadă de un cinism cras, atunci când au examinat situaţia apărută la Banca de Economii. Declaraţia a fost de Alexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, transmite IPN.

Într-un briefing de presă susţinut pe 18 iulie, Alexandru Slusari a precizat că la audierile de azi ale comisiei a fost prezent Oleg Reidman, care în 2013 a prezidat Comisia de anchetă a modului de administrare ale acţiunilor statului deţinute la BEM. „Puzzle-ul este complet în ce priveşte modul în care statul a fost deposedat de pachetul de control la BEM. Putem vorbi despre un cinism cras, atât în Parlament, cât şi la Guvern”, a spus Alexandru Slusari.

Acesta a precizat că situaţia financiar-bancară nu a fost în vizorul comisiei din 2013, iar raportul final a fost doar sub aspectul managementului băncii şi al creditelor neperformante. „Cu părere de rău, nu s-a discutat despre situaţia acţionarilor, despre ce s-a întâmplat în 2011, în 2012, cu atacul raider, schimbarea acţiunilor la Platon, pe urmă la Şor”, a spus Alexandru Slusari.

Potrivit acestuia, cele trei soluţii care stăteau la baza depăşirii situaţiei BEM nu au fost incluse în recomandările raportului din 2013. „Juridic, aceste trei variante nu reies din conţinutul raportului. Apar aceste variante, dar fără încărcătură juridică, fără să fie numite recomandări. Comisia a fost un paravan pentru clasa politică”, a precizat Alexandru Slusari.

Audiat pe 18 iulie în cadrul Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare a fost şi Viorel Bîrcă, care a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul BEM. Alexandru Slusari a declarat că, potrivit lui Viorel Bîrcă, deciziile de acordare a creditelor la BEM au fost luate de Ilan Şor, preşedintele BEM, Ivan Ursu, pe atunci consilier pe teme de securitate, şi juristul Stanislav Budza. „Aceste trei persoane au devalizat în câteva zile Banca de Economii”, a spus Alexandru Slusari.

Următoarele audieri vor avea loc pe 23 iulie, când la comisia de anchetă a fraudei bancare au fost chemaţi fostul guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, Ema Tăbârţă, fosta viceguvernator la BNM, precum şi deputaţii PDM Sergiu Sîrbu şi Vladimir Vitiuc

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite