Alexandru Slusari: Avem bănuieli că acţiunile BEM au fost procurate de către Plahotniuc

Alexandru Slusari: Avem bănuieli că acţiunile BEM au fost procurate de către Plahotniuc

FOTO IPN

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, spune că există bănuieli rezonabile că în 2013 acţiunile de la BEM au fost procurate de către companiile fostului lider al PDM Vlad Plahotniuc, după ce statul a fost deposedat de pachetul de control, transmite IPN.

Potrivit lui Alexandru Slusari, citat de IPN, Comisia de anchetă solicită Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Centrului Naţional Anticorupţie să prezinte o informaţie exhaustivă despre beneficiarii finali ai unui şir de companii. Este vorba de: Garant Grup SRL, Carmadean Development SRL, Wall Trend LTD, Tintel Project LTD, Cateco Prim SRL şi Vlados Grup SRL.

„Rugăm ca PG, SIS şi CNA să facă legături cu omologii internaţionali întrucât am primit mai multe informaţii că aceste companii, care au cumpărat acţiunile BEM în 2012-2013, în realitate au fost controlate de către Vlad Plahotniuc”, a scris deputatul pe Facebook.

Comisia de anchetă privind elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar a constatat că, după ce Guvernul a aprobat garanţiile de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei, cele trei bănci beneficiare au activat fără a dispune de o administrare specială de stat şi au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Ţinând cont de concluziile Comisiei, s-a solicitat pornirea urmăririi penale pentru neglijenţa în serviciu în privinţa fostului premier, Iurie Leancă, ex-guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, fostului preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu şi a fostului ministru al finanţatelor, Anatol Arapu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: