Alexandru Pînzari: Vrem ca cetăţenii să se simtă în siguranţă când văd un poliţist şi nu să aibă frică de el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO politia.md
FOTO politia.md

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Alexandru Pînzari, susţine că îşi doreşte ca cetăţenii să se simtă în siguranţă când văd un poliţist şi nicidecum să aibă frică de el. Şeful IGP a declarat în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1 că acest obiectiv este urmărit odată cu implementarea proiectului de poliţie comunitară, transmite IPN.

Potrivit lui, poliţia comunitară presupune poliţişti orientaţi spre interesul şi nevoile cetăţenilor, iar aceasta ar însemna că poliţia ar trebui să identifice problemele oamenilor şi să le rezolve. De asemenea, Alexandru Pînzari a menţionat că se urmăreşte şi formarea unui consiliu de securitate în fiecare comunitate.

Din el vor face parte reprezentantul poliţiei, formatorii de opinie, liderii din comunitate care se vor întruni periodic pentru a discuta despre problemele comunităţii.

„Pentru a avea o poliţie comunitară este foarte important ca şi poliţistul să înţeleagă ce este aceasta, dar şi cetăţenii. Astăzi noi punem accent mare pe instruirea poliţiştilor”, spune Alexandru Pînzari. Totodată, şeful IGP spune că există proiecte de perspectivă în cadrul cărora vor fi implicaţi şi cetăţenii în a explica ce înseamnă poliţia comunitară, relaţionarea cu poliţiştii.

Referndu-se la combaterea corupţiei în sistemul poliţienesc, Alexandru Pînzari a menţionat că a fost formată o subdiviziune specializată în cadrul IGP care se va ocupa de evaluarea riscurilor de corupţie, prevenirea şi combaterea acesteia. Şeful IGP spune că salariile mici conduc la un risc sporit de corupţie, de aceea se insistă pe majorarea lefurilor poliţiştilor.

Edward Cronin, consilier superior al secţiei Justiţie Penală, din cadrul ambasadei SUA la Chişinău, consideră că o chestiune prioritară este salariul bun pentru poliţişti.

„Donatorii contribuie cu milioane de dolari şi poliţiştii trebuie să fie plătiţi corespunzător. Aceasta este problema numărul unu care generează corupţia. Atât timp cât poliţiştii nu vor fi plătiţi corespunzător, ei nu vor putea rupe acest cerc vicios pentru că cei care vor ca lucrurile să nu se schimbe, ei vor continua să corupă”, a spus oficialul. De asemenea, este nevoie de un sistem nou de recrutare şi angajare a poliţiştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite