Alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie vor fi monitorizate de peste 2.000 de observatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 884 de observatori naţionali şi 309 observatori internaţionali, acreditaţi de Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în cadrul secţiilor de votare deschise peste hotarele ţării au fost acreditaţi 77 de observatori din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a misiunilor diplomatice şi 156 de observatori înaintaţi de către concurenţii electorali. Pentru secţiile de votare de pe teritoriul ţării, consiliile electorale de circumscripţie au acreditat, la cererea concurenţilor electorali, câte un observator naţional.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operaţiunile electorale, la toate şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informaţiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar fotografii şi imagini video pot fi făcute cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării. CEC precizează că observatorii nu fac parte din componenţa organelor electorale, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecţii care au solicitat acreditarea lor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite