Rezultate alegeri Republica Moldova. Igor Dodon conduce cu 52,3%, la procesarea a 99.9% din procesele verbale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultate alegeri Republica Moldova. Socialistul Igor Dodon a câştigat, la procesarea a 96% din procesele verbale, alegerile prezidenţiale.

UPDATE ORA 9.45 După procesarea a 99,9% din buletinele de vot, s-au înregistrat următoarele rezultale: Igor Dodon 52,3% - Maia Sandu 47,7%. Pentru Igor Dodon au votat 830.010 alegători, iar pentru Maia Sandu 761,934 cetăţeni.

„Stimaţi concetăţeni, stimată oponentă politică, cu toţii am înteles că în această campanie noi am învins. La momentul când am trecut de 820.000 de alegatori, noi am depăşit limita de 50+1. Vreau să mulţumesc toţi cetăţenii Moldovei care mi-au încredinţat votul şi viitorul acestei ţări. Eu înţeleg foarte bine responsabilitatea, înţeleg că nu va fi simplu, dar vă promit că voi fi preşedintele tuturor, şi celor de dreapta, şi de stânga, şi cei care vor în UE şi care vor cu Rusia.

Maia Sandu, vreau să vă feliciti pentru un rezultat bun, pentru o campanie dură, dar bună, însă acum vă rog, haideţi să calmăm spiritele. Nu avem nevoie de ură în societate. O să iau în calcul toate cerinţele dumneavoastră, haideţi să liniştim spiritele. Haideţi să recunoastem că diferenţa este destul de mare. Iesiţi cu un mesaj, sunt gata să avem o întrevedere. Eu vă stimez pe fiecare chiar dacă aţi votat împotrva mea, dar începând de azi, sunt preşedinte şi al dumneavoastră”, a declarat Dodon.

ORA 23.15 Au fost procesate 95% din procesele verbale: pentru Dodon au votat 798.722 de moldoveni (55,48%), iar pentru Maia Sandu, 640.897 de alegători (44,6%). 

Rezultate alegeri Republica Moldova: după 90% din procesarea proceselor verbale, Dodon conduce cu aproape 56%

ORA 22.50 Au fost procesate 90% din procesele verbale: pentru Dodon au votat 732.642 de moldoveni (55,88%), iar pentru Maia Sandu, 578,491 de alegători (44,12%). 

ORA 22.35 Au fost procesate 85,82% din procesele verbale: pentru Dodon au votat 677.198 de moldoveni (56,25%), iar pentru Maia Sandu, 526.689 de alegători (43,75%). 

ORA 22.25 Au fost procesate 80% din procesele verbale: pentru Dodon au votat 607.783 de moldoveni (57,05%), iar pentru Maia Sandu, 457.490 de alegători (42,95%). 

ORA 22.15 Au fost procesate 75% din procesele verbale. Conduce Igor Dodon, cu 57,25%.

ORA 22.00 La ora 21.00 s-au închis secţiile de votare pe teritoriul ţării. Cinci secţii de votare (trei peste hotare - şi-au prelungit programul de activitate). Alina Russu, şefa CEC: Potrivit normei codului electoral, o secţie de votare poate fi constituită pentru agregarea a maximum 3.000 de alegători. Le mulţumesc partenerilor de dezvoltare care au contribuit la buna organizare. Alegerile din acest an au reprezentat o încercare pentru cetăţenii Republicii Moldova. Ceea ce s-a întâmplat astăzi e o lecţie pentru noi. Procesul electoral s-a desfăşurat în condiţii de transparenţă totală. CEC a depus eforturi pentru a face faţă provocărilor. Chem cetăţenii la calm şi să evităm manipulările politice fără argument juridic. Reiterez angajamentul CEC în vederea implementării unor metode alternative de vot la distanţă.

Rezultate alegeri Republica Moldova. Primele date preliminare: 

17 secţii mai sunt deschise în străinătate. Va fi declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi. Mâine, la ora 10.00, CEC va comunica bilanţul preliminar. 

Au fost procesate 1.435 de procese verbale. Conduce Igor Dodon, cu 57,85% (496.576 de voturi). Maia Sandu - 42,29% (374.227 de voturi).

ORA 22.00 La ora 21.00 s-au închis secţiile de votare pe teritoriul ţării. Cinci secţii de votare (trei peste hotare - şi-au prelungit programul de activitate). Alina Russu, şefa CEC: Potrivit normei codului electoral, o secţie de votare poate fi constituită pentru agregarea a maximum 3.000 de alegători. Le mulţumesc partenerilor de dezvoltare care au contribuit la buna organizare. Alegerile din acest an au reprezentat o încercare pentru cetăţenii Republicii Moldova. Ceea ce s-a întâmplat astăzi e o lecţie pentru noi. Procesul electoral s-a desfăşurat în condiţii de transparenţă totală. CEC a depus eforturi pentru a face faţă provocărilor. Chem cetăţenii la calm şi să evităm manipulările politice fără argument juridic. Reiterez angajamentul CEC în vederea implementării unor metode alternative de vot la distanţă.

ORA 21.50 Numărătoarea voturilor de la secţia deschisă la Ambasada Republicii Moldova în Bucureşti s-a încheiat. Din cele 3.000 de voturi, 2.907 au mers către Maia Sandu, iar 83 către Igor Dodon. Celelalte 10 voturi au fost anulate.

ORA 21.20 „Vreau să le mulţumesc celor care au fost activi! Şi echipei mele. În premieră, noi am consolidat toată stânga împreună. Ştiu că mii de oameni nu au reuşit să voteze. Diaspora nu a votat din cauză că nu au ajuns buletinele. Noi v-am spus şi după alegerile din 2014: haideţi să deschidem mai multe secţii de votare în străinătate. Nu aţi vrut să deschideţi. Acum, cineva de la Guvern şi de la CEC va trebui să răspundă. Această campanie a fost una dificilă şi a tulburat societatea. Evident că vor fi şi cei care nu sunt mulţumiţi, care vor spune că, uite, foarte bine că am învins. Eu vin cu un mesaj foarte clar: alegerile s-au finalizat, oamenii au votat. Haideţi să nu tulburăm spiritele în societate. Scopul nostru, al candidaţilor, este să asigurăm un echilibru în societate. Vreau să mă adresez oponentului politic. Indiferent de care va fi rezultatul, haideţi să chemăm oamenii la calm. Noi nu avem nevoie de tulburări, de provocări, de destabilizare în societate. Primul lucru pe care trebuie să-l facă cel care va pierde e că trebuie să cheme oamenii la calm. Iar preşedintele ales trebuie să aibă un mesaj şi către partea opusă. Gata, doamna Sandu, alegerile s-au finalizat. Înţeleg că aveţi emoţii. Noi trebuie să avem grijă să fie echilibru în societate“, a spus Igor Dodon.

Rezultate alegeri Republica Moldova. Maia Sandu, nemulţumită de condiţiile de votare

ORA 21.15 „Le mulţumesc cetăţenilor care şi-au facut datoria civică, aţi demonstrat astăzi o mobilizare extraordinară. În special le mulţumesc celor din diaspora, care au parcurs sute de kilometri pentru a ajunge la secţiile de votare şi care au aşteptat ore în şir la coadă. Din păcate, alegerile au fost organizate prost. Am solicitat autorităţilor să suplimenteze numărul de buletine şi să deschidă noi secţii de votare în Franţa, Italia, România. Solicitările noastre au fost ignorate. În consecinţă, astăzi, buletinele de vot s-au terminat la Londra, la Bologna, la Bucureşti, la Paris. Sute de oameni nu au putut să voteze. Această situaţie este inacceptabilă. Autorităţile Republicii Moldova au încălcat dreptul constituţional al cetăţenilor. Cerem să se investigheze ce s-a întâmplat cu cele 6.000 de buletine destinate pentru două secţii din Portugalia. Avem şi cazuri de violenţă şi de cumpprare a voturilor, cu implicarea reprezentanţilor administraţiei publice locale. Analizăm aceste incidente şi aşteptăm rapoartele observatorilor. Acum avem o sarcină importantă: să ne păstrăm calmul şi să supraveghem procesul de numărare a voturilor. Vom rămâne vigilenţi până la capăt“, a declarat Maia Sandu.

ORA 21.00 În Republica Moldova, votul s-a încheiat. Votarea continuă la unele secţii din străinătate.

ORA 20.50 Câteva persoane s-au adunat în faţa sediului CEC din Chişinău şi protestează faţă de proasta organizare a votării de duminică din străinătate. „Diaspora contează”, „Demisia!”, „Ruşine!” scandează cei prezenţi, printre care se află membrul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr Inga Grigoriu.

ORA 20.55 La scurt timp după ce au fost epuizate buletinele de vot în tot mai multe secţii de votare din străinătate, dar şi din ţară, a fost lansată o petiţie online pentru demiterea conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale.

ORA 20.10 Numărul cetăţenilor moldoveni care au ieşit la vot se apropie de 1.600.000 sau peste 52% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale. Femeile votează mai activ ca bărbaţii, proporţia fiind de 53,3%:46,7%. Până la această oră, peste hotarele ţării au votat circa 125.000 de oameni sau aproape 8% din totalul moldovenilor înscrişi pe listele electorale.

ORA 20.00 Membrul Comisiei Electorale Centrale Sergiu Gurduza a venit cu scuze publice în faţa alegătorilor duminică, 13 noiembrie, după ce mai mulţi alegători, în special din diaspora, nu au reuşit să voteze din cauza epuizării buletinelor de vot. Aşa cum a fost cazul Londrei, oraşului Bologna, Dublin, unde sute de cetăţeni au stat la coadă pentru a vota, însă nu şi-au putut exprima opţiunea electorală. „Având în vedere cifrele existente, realităţile cu care ne confruntăm, având în vedere tendinţele deja clare, vreau să vin cu un mesaj către alegători, în orice colţ al lumii s-ar afla. Sunt marcat profund de o revoltă internă, de procesul electoral cum decurge el. Totodată, neputinţa instituţională care se datorează procedurilor deja existente care nu pot fi modificate pe parcurs. Vreau să-mi cer scuze în numele meu personal în faţa tuturor alegătorilor care nu au reuşit să voteze sau nu vor reuşi să voteze. Mă refer la secţiile de votare din străinătate, atât din Federaţia Rusă cât şi alte ţări, dar şi cei alegători din ţară care nu vor reuşi să voteze“, a decparat Gurduza.

ORA 19.00 Preşedintele CEC, Alina Russu, a declarat în cadrul conferinţei de presă de la ora 19.00 că membrii Comisiei Electorale Centrale au constatat „o mobilizare fără precedent a cetăţenilor Republicii Moldova atât în ţară, cât şi în străinătate. CEC va analiza neapărat situaţia creată pe parcursul zilei de azi şi va veni cu propuneri pentru ajustarea legislaţiei în vigoare. Mai sunt şi alte câteva secţii de votare unde numărul buletinelor de vot este la limită: în Bologna, Moscova, Bucureşti şi Paris“.

Secţia de votare din Stratford, Londra, nu îşi va încheia activitatea chiar dacă buletinele de vot s-au epuizat, a mai anunţat Russu.

„În calitate de autoritate electorală, vom depune un maxim efort ca numărarea voturilor şi centralizarea rezultatelor să fie un proces transparent“, a mai spus Russu. Vizavi de faptul că, duminică seara, Maia Sandu a anunţat că cere demisia ministrului de Externe şi a preşedintelui CEC, Alina Russu, preşedintele CEC a refuzat să comenteze solicitarea canditatei proeuropene. „Nu voi comenta declaraţiile politice“, s-a limitat Russu să declare.

Aproape 52% din alegătorii moldoveni înscrişi pe liste şi-au exercitat dreptul la vot până la această oră, ceea ce reprezintă peste 1,5 milioane de oameni. Din aceştia peste 53% sunt femei. Rata de participare la vot peste hotare este de aproape 8% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

În Italia au votat până la această oră 43.000 de cetăţeni, în România, 12.331, în Franţa, 9.243, iar în Rusia au votat 8.332 de alegători.

Alegeri Republica Moldova, turul doi. Număr dublu de alegători la vot în Canada

Cetăţenii moldoveni stabiliţi în Canada s-au mobilizat în număr dublu la vot comparativ cu turul întâi de scrutin. Reprezentanta diasporei din Canada, Ala Mândâcanu, a declarat pentru IPN că, pe fundalul prezenţei sporite la urne, la secţia de votare din Montreal ar putea să nu ajungă buletine de vot. „Riscăm până la 18.00-19.00 (ora locală, n.r.) să epuizăm toate buletinele de vot”, a declarat  Ala Mândâcanu. Potrivit ei, dacă acest lucru se va întâmpla, oamenii vor fi îndemnaţi să meargă la vot la celelalte două secţii de votare deschise în oraşele Ottawa şi Toronto, la aproximativ două ore de mers cu maşina. Diferenţa dintre Republica Moldova şi Canada este de 7 ore. Secţiile de votare în Canada se vor închide când în Moldova va fi ora 04.00 dimineaţa.

ORA 18.50 Potrivit ultimelor informaţii, şi cele 3.000 de buletine de vot de la secţia de votare amenajată la Ambasada Republicii Moldova în Bucureşti au fost epuizate, transmite moldnova.eu. Se pare că şi secţii de votare din Bologna şi Dublin au rămas fără buletine de vot.

ORA 18.10 Ambasadoarea Republicii Moldova în Italia, Stela Stângaci, a făcut apel către cetăţenii moldoveni stabiliţi la Roma să meargă la vot la secţia de votare din incinta misiunii diplomatice, pentru că la secţia de lângă staţia Termini de pe Via di Porta San Lorenzo 5 există riscul de a se epuiza buletinele de vot, transmite IPN. Potrivit ambasadoarei, până la ora 17.00, la această secţie au votat deja peste două mii de alegători. „Vă rugăm foarte mult să votaţi la sediul Ambasadei, de pe strada Francesco Cherubini, 27, astfel încât să reuşim cu toţii să ne exercităm dreptul la vot”, a scris diplomata pe o reţea de socializare.

Alegeri Republica Moldova, turul doi. Maia Sandu cere demisia ministrului de Externe şi a preşedintelui CEC

ORA 18.00 Candidata proeuropeană la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, cere demisia ministrului de Externe de la Chişinău, dar şi a preşedintelui CEC, după ce mii de cetăţeni nu-şi pot exercita dreptul la vot, pe motiv că în unele secţii de votare s-au epuizat buletinele de vot, iar în altele sunt pe cale să se epuizeze. „Oamenii din diaspora stau în rânduri enorme pentru a vota! Dragii noştri, în unele secţii de votare din afara ţării numărul buletinelor de vot e pe sfârşite. Nu plecaţi. Iar pentru fiecare vot obstrucţionat în afara ţării, sunaţi acasă şi aduceţi două voturi aici, în ţară! Nu pot ei fura cât putem noi vota! La Londra, în secţia de vot Stratford (nr. 336), s-au terminat buletinele de vot, în timp ce sute de cetăţeni aşteaptă afară pentru a vota. Cer demisia ministrului Afacerilor Externe şi a preşedintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru. Totodată, depunem plîngere penală împotriva acestor doi demnitari pentru obstrucţionarea dreptului de vot al cetăţenilor Republicii Moldova garantat de Constituţie”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

ORA 17.50 Comisia Electorală Centrală informează că la secţia de votare din Stratford, Londra, au fost epuizate cele 3.000 de buletine de vot distribuite, numărul maxim stabilit de Codul Electoral. CEC notează că au fost întreprinse toate măsurile de comunicare în vederea redirecţionării cetăţenilor pentru a-şi exercita dreptul de vot la cea mai apropiată secţie de votare – cea din cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, unde mai sunt disponibile circa 800 de buletine de vot.

ORA 17.00 Până la ora aceasta au votat peste 1.380.000 de moldoveni (46,53%).

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor preşedintelui constată cu îngrijorare că, până la ora 14.00, au fost raportate cel puţin 164 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, creşterea numărului de acte de violenţă sau intimidare a alegătorilor, cazuri de prezenţă nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în apropierea secţiilor de votare, precum şi a rândurilor de alegători la cel puţin 10 secţii de votare din afara ţării. 

ORA 16.25 Potrivit CEC, cei mai mulţi moldoveni au votat în Italia (peste 28.000), România (peste 10.300), Rusia (6.650) şi Franţa (6.270). Secţia de votare din Tokyo, Japonia, a fost închisă la ora 14.00, ora Republicii Moldova.

ORA 15.50 Peste 1.242.000 de moldoveni (42,35%) au votat până la ora 15.50. Peste 80.000 de oameni au votat în străinătate. Circumscripţia unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezenţă la urne este Rezina (77%), cea mai scăzută fiind în raionul Cantemir. Cei mai mulţi alegători au votat în localitatea Pocrovca (75%), cei mai puţini şi-au exercitat dreptul la vot în Caracuşenii Vechi (19 %).

Alegeri Republica Moldova, turul doi. Cozi mari la secţiile de votare din Londra

ORA 15.20  Londra riscă să rămână fără buletine de vot. Natalia Bologan, moldoveancă stabilită în Marea Britanie: „Cum e posibil la ora 12.00 ziua oamenii stau în rând câte 3 ore pentru a vota şi să audă că buletinele de vot se termină? Îmi pare bine că noi am reuşit să votăm, dar îmi pare foarte rău de oamenii care stau acum în rând şi ingheaţă pentru a vota pentru un viitor mai bun”. 

Olga Ursu, cetăţeană a Republicii Moldova stabilită în Marea Britanie, a declarat pentru IPN că stă la coadă de trei ore la secţia de votare din Stratford, Londra. Aceasta a spus că, spre deosebire de primul tur, se atestă o prezenţă mult mai mare la vot, iar cei care îşi aşteaptă rândul să voteze cântă melodii patriotice. Potrivit informaţiilor neconfirmate pe care le deţin votanţii de la Londra, la secţia de votare din Stratford mai sunt aproximativ 700 de buletine de vot. Deocamdată însă membrii biroului electoral nu au făcut un anunţ oficial şi nu au îndemnat alegătorii să meargă la cealaltă secţie de votare din Londra. Alegătorii susţin că şi la Ambasada Republicii Moldova la Londra s-au format cozi.

Alegeri Republica Moldova, turul doi. Londra: pericol să se epuizeze buletinele de vot

Şi la Dublin moldovenii stau ore în şir la coadă pentru a putea vota. Moldovenii s-au mobilizat puternic, unii dintre ei au făcut cale lungă pentru a ajunge la o secţie de votare, transmite 10TV. 

ORA 15.00 Până la această oră, peste 1.130.000 de moldoveni şi-au exprimat opţiunile electrorale, ceea ce înseamnă aproximativ 38,83% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale. Până la ora 15.00, peste hotarele ţării au votat peste 69.000 de oameni, puţin peste 6% din totalul moldovenilor înscrişi pe listele electorale.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, cel care s-a retras în favoarea Maiei Sandu la funcţia de preşedinte al ţării, a votat duminică, 13 noiembrie, la ora 14.00. Acesta a îndemnat oamenii din ţară să iasă la vot şi să ia exemplul moldovenilor din străinătate care s-au mobilizat puternic.

Alegeri Republica Moldova, turul doi. Mesajul lui Plahotniuc după vot

ORA 14.45 „Am votat pentru stabilitate, pentru linişte în ţară. Dar în acelaşi timp am votat împotriva demagogiei, împotriva populismului. Moldova are nevoie de un preşedinte echilibrat, care să nu facă din instituţia prezidenţială un centru de scandal politic, ci un centru de echilibru instituţional. Indiferent de rezultatul votului, Republica Moldova rămâne pe calea europeană, iar printre priorităţile majorităţii parlamentare şi ale guvernării rămâne modernizarea ţării, rămân reformele, care să aducă o viaţă mai bună oamenilor”, a scris Plahotniuc pe pagina sa de Facebook.

ORA 14.15 Către ora 14.15, rata de participare la alegeri a depăşit pragul necesar pentru a declara alegerile valabile. 

ORA 14.00 La ora aceasta numărul alegătorilor care au votat a depăşit un milion (34,56%). În urmă cu două săptămâni, la aceeaşi oră votaseră doar 930.000 de moldoveni (33% din numărul total al alegătorilor).

ORA 13.45 Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a votat duminică, 13 noiembrie, de pe teritoriul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Politicianul a vrut să demonstreze că autorităţile de la Chişinău mint atunci când spun că el este dat în căutare internaţională.

ORA 13.30 Până la această oră, prezenţa la vot este de peste 915.000 (31,67%). În străinătate, moldovenii au votat deja în număr mare - peste 48.900. Tinerii cu vârsta de 18-25 de ani rămân segmentul cu cea mai scăzută prezenţă la vot. Până la ora 13.00 au votat 67.000 de tineri, ceea ce reprezintă  8,1% din alegătorii care au votat.

Alegeri Republica Moldova, turul doi. Profilul alegătorilor în Republica Moldova care deja au votat:

8,3 % au vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani;

22,35% 26-40 de ani,

26,17% - 41-55ani,

34,04 % 56-70 de ani,

9,13 % reprezintă electoratul cu vârstă de peste 71 ani.

Cei mai mulţi alegători au votat localitatea Pocrovca (63%), cei mai puţini şi-au exercitat dreptul la vot în Caracuşenii Vechi (8 %).

În orele următoare, vor fi deschise 10 secţii constituite în Canada şi SUA.

Alegeri Republica Moldova, turul doi. La Varniţa, urnele sunt luate cu asalt de alegătorii din Transnistria

Adevărul de Anenii noi scrie pe pagina sa de Facebook

image

că sute de maşini cu numere transnistrene au fost observate la cele două secţii de votare din Varniţa, iar mii de oameni, angajaţi ai întreprinderilor din Bender şi Tiraspol, li se verifică fişele din Buletin, pentru a vedea dacă au votat.

ORA 12.50 Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor anunţă că la Secţia de votare nr. 115 din Chişinău, la ora 08.20, preşedintele biroului electoral a găsit 500 de euro în cabina de vot. Pentru a documenta cazul a fost solicitată poliţia, transmite IPN. În ţară, observatorii Promo-LEX au constatat mai multe abateri: prezenţa materialelor publicitare în raza secţiilor de votare, cazuri de transportare organizată a alegătorilor şi lipsa curentului electric la deschiderea unor secţii de votare.

85 de secţii de votare s-au deschis cu o întârziere de cel mult 15 minute. În ziua alegerilor, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în fiecare secţie de votare din ţară, în total de 1981 de observatori.

ORA 12.35 Până la această oră au votat peste 750.000 de moldoveni (26,16%). Diaspora se pare că s-a mobilizat mai mult decât în primul tur, până la această oră prezentându-se deja la urne peste 36.500 de alegători.

ORA 12.20 Puţin după ora 12.00,

image

candidata proeuropeană la alegerile prezidenţiale, Maia Sandu, s-a prezentat la secţia de votare pentru a-şi exprima opţiunea electorală. „Am votat pentru oamenii minunaţi ai acestei ţări pe care i-am redescoperit şi sunt tare impresionată. Am votat pentru oamenii care cred în muncă, în adevăr, în educaţie, în bun simţ. Vreau să le mulţumesc celor care s-au mobilizat, cei care nu au ajuns la vot să facă acest lucru. Vreau să fim vigilenţi să nu le permitem să ne fure votul. Le mulţumesc celor care au luptat în aceste alegeri, care au crezut în oameni cinstiţi, oneşti. Eu cred că mobilizarea în diasporă este destul de bună, încă avem timp să reuşim să votăm într-un număr mare. Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câştiga. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să le redăm încrederea cetăţenilor Republicii Moldova, pentru asta voi pune în funcţii oameni oneşti, profesionişti”, a declarat Maia Sandu.

ORA 12.00 Până la această oră au votat de peste 635.000 de moldoveni (22,24%). La primul tur, la ora 12.00 era o prezenţă la urne de 630.000 de alegători (22,15%). În acest moment, numărul de femei prezente la vot l-a depăşit pe cel al bărbaţilor.

Alegeri Republica Moldova, turul doi. În Italia se votează activ

Preşedintele Asociaţiei de moldoveni „Baştina”, Alexandru Marcinschi, a declarat pentru IPN că la cele două secţii de votare din oraşul Padova, Italia, moldovenii au făcut cozi ca să-şi exercite dreptul la vot. „La una dintre secţii sunt circa 80 de persoane care aşteaptă cu nerăbdare să voteze. La altă secţie sunt un pic mai puţini”, a precizat moldoveanul. Alexandru Marcinschi a adăugat că Asociaţia „Baştina” ajută cu transport cetăţenii moldoveni care doresc să voteze, dar nu au posibilitatea să ajungă la secţiile de votare.

Până la ora 11.30, în străinătate au votat peste 20.000 de cetăţeni moldoveni.

ORA 11.00 Au trecut patru ore de la deschiderea urnelor. Până acest moment, au votat peste 425.000 de alegători (15%). Peste 17.000 de moldoveni au votat în străinătate.

În jurul orei 11.00

image

a votat şi Andrian Candu. „Îmi doresc ca preşedintele să reuşească să consolideze sociatetatea, să reuşească să consolideze şi insituţiile, precum e prevăzut şi în Constituţie. Să fie parte a agendei de reforme pe care şi-o propun Guvernul şi Parlamentul“, a declarat preşedintele Parlamentului.

Alegeri Republica Moldova, turul doi. Cum votează Diaspora

Până la ora 10.00, într-un mod activ se desfăşoară votarea în ţări ca Federaţia Rusă (peste 1.700 de moldoveni au votat până la ora 10.00), Italia (1.453) şi România (1.028).

Mobilizare maximă în diaspora. Grupul „Adoptă un vot“ a ajuns la 74.200 de membri, iar peste hotare s-au format cozi la secţiile de votare

ORA 10.15 Potrivit preşedintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, mai activi până la ora asta, la vot, sunt bărbaţii. Cei mai mulţi alegători care s-au prezentat la urne sunt în raionul Rezina, iar mai pasiv participă la vot alegătorii din raionul Nisporeni. Segmentul de vârstă cel mai activ la urne este, la fel ca în primul tur, de 56-70 de ani. Cei mai pasivi continuă să fie tinerii de 18-25 de ani şi bătrânii de peste 71 de ani. Până la ora 10.15, s-au prezentat la urne peste 280.000 de alegători, ceea ce înseamnă aproximativ 10% din totalul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele electorale.

image

Dacă în urmă cu două săptămâni femeile erau cele mai active, de data aceasta femeile s-au prezentat la vot în proporţie de aproximativ 48%. Bărbaţii au ieşit în număr mai mare la vot (52%). La fel ca în primul tur, tinerii cu vârsta de până la 25 de ani nu par să se fi mobilizat, până la ora 10.00 ieşind la vot în proporţie de aproximativ 7%. Categoria cu cei mai numeroşi votanţi este cea a cetăţenilor cu vârsta cuprinsă între 56 şi 70 de ani (aproximativ 38%).

Primul moldovean care şi-a exercitat dreptul de vot a pus ştampila pe buletin la ora 1.27 (ora Moldovei), într-o secţie de votare deschisă în Beijing, China.

În câteva secţii de votare au fost pene de curent, însă fără să afecteze funcţionarea normală. În două localităţi au fost semnalate cazuri de agitaţie electorală.

Alegeri Republica Moldova, turul doi. Băsescu: Am votat pentru apropierea de România!

ORA 9.50

image

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, care a obţinut recent cetăţenia Republicii Moldova, a votat în turul doi al alegerilor prezidenţiale. „Am votat pentru drumul european şi apropierea de România. Orice om care se gândeşte la binele Republicii Moldova va vota pentru Maia Sandu, pentru că Dodon propune anularea Acordului de Asociere cu UE, ceea ce înseamnă că moldovenii vor pierde dreptul la libera circulaţie. Dodon propune aderarea la Uniunea Vamală, Maia Sandu propune apropierea de UE. Maia Sandu propune o Republică Moldovă care să însuşească valorile europene, iar Dodon propune un drum către Moscova care înseamnă o guvernare oligarhică”, a declarat Băsescu.

Preşedintele

image

Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost extrem de zgârcit în declaraţii şi de această dată. Şeful statului şi-a exprimat speranţa că succesorul său va face tot ceea ce el nu a reuşit. Timofti a spus că viitorul preşedinte trebuie să le asigure cetăţenilor toate drepturile şi să fie consecvent în acţiuni. „Viaţa nu stă pe loc, ea se mişcă şi eu sunt sigur că o să fie schimbări pe viitor mai bune“, a declarat Timofti.

    

ORA 9.40 

image

Candidatul socialist la fotoliul prezidenţial, Igor Dodon, s-a prezentat la vot însoţit de familie. Acesta s-a declarat convins că, la finalul acestei zile, la numărarea voturilor, el va fi următorul preşedinte ales al Republicii Moldova. „Astăzi este o zi istorică, de mâine începem o nouă filă în istoria modernă. Am votat pentru viitorul ţării noastre, Moldova are viitor, va fi o ţară independentă, suverană. Am votat împotriva celor care au fost ultimii şapte ani la guvernare, am votat împotriva oligarhilor. Am votat împotriva celor care doresc lichidarea statalităţii. Eu cred că majoritatea cetăţenilor vor ca ţara să meargă într-o altă directie. Voi fi preşedintele tuturor, indiferent de stânga sau dreapta”, a declarat Igor Dodon.

ORA 9.05 Prezenţa la vot: peste 104.000 de alegători (3,71% din numărul celor înscrişi pe listele electorale). În străinătate au votat peste 4.000 de moldoveni.

Alegeri Republica Moldova, turul doi. Probleme la două secţii în Portugalia

ORA 9.00 Comisia Electorală Centrală (CEC) a dispus retipărirea buletinelor de vot pentru două secţii de votare din Portugalia. Această necesitate a apărut după ce bagajul pentru două din cele patru secţii de votare a fost declarat pierdut de către compania transportatoare. Pentru secţiile de votare nr. 1/382 din Lisabona şi nr.1/385 din Setubal au fost retipărite câte 3.000 de buletine de vot. 

ORA 8.55 Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, până la ora 8.25 s-au prezentat la vot peste 60.000 de cetăţeni, ceea ce reprezintă puţin peste 2% din alegători.

ORA 8.50 Mai bine de 51% din cei care s-au prezentat deja la urne sunt bărbaţi. Cei mai mulţi dintre alegători, la fel ca în primul tur, sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 56 şi 70 de ani – aproape 34%, cei mai puţini sunt tinerii de 18-25 de ani – aproape 9% şi persoanele de peste 70 de ani – aproape 7%.

Alegeri Republica Moldova, turul doi. Mesajul lui Filip către viitorul preşedinte

ORA 8.30 În prima oră, au votat peste 44.000 de moldoveni. În ţară, toate secţiile de votare au fost deschise şi funcţionează în regim normal.În străinătate, până la ora 8.00 au fost deschise 37 de secţii de votare (Japonia, China, Federaţia Rusă, Azerbaidjan). Scrutinul de astăzi este  monitorizat de peste 4.000 de observatori acreditaţi de CEC.

Urnele se vor închide la ora 21.00, iar primele rezultate preliminare vor fi prezentate în jurul orei 22.00.

Prim-ministrul Pavel Filip a votat la ora 8.00. La ieşirea din secţia de votare, acesta a declarat că  el crede în şansa Moldovei şi în democraţie şi că speră ca viitorul preşedinte al Republicii Moldova „să se dezică de retorica electorală, să lucreze de comun acord cu Guvernul“.

image

ORA 7.00 Au fost deschise urnele, procesul de votare a inceput.

Proeuropeana Maia Sandu şi socialistul Igor Dodon sunt cei doi candidaţi care au ajuns în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Cei doi au încheiat două săptămâni agitate, în care fiecare a încercat să-şi mobilizeze electoratul şi să atragă şi mai mulţi alegători de partea sa.

Deşi ultimele sondaje îi dau mai multe şanse lui Dodon, analiştii susţin că rezultatul alegerilor de astăzi ţine extrem de mult de mobilizarea electoratului. 

Alegeri Republica Moldova - turul doi. Acuze grave în campanie

Ultimele două săptămâni de campanie s-au încheiat într-o notă încordată, după cele câteva dezbateri la care au participat cei doi contracandidaţi. 

Pe de o parte, Igor Dodon a lansat ideea că Maia Sandu ar fi un real pericol în ceea ce priveşte integritatea Republicii Moldova. „În faţa unui pericol evident, noi trebuie să ne unificăm forţele, iar pericolul este real. Băsescu a declarat recent, că Maia Sandu a promis în Departamentul de Stat al SUA că unica soluţie este Unirea cu România. Maia Sandu care este cetăţeancă a altui stat, care pledează deschis cu Unirea cu statul vecin. Ei au un plan foarte clar -  Unirea din 2018. Noi nu trebuie să le permitem acest lucru. De aceea, stimaţi prieteni, tovarăşi, concetăţeni, noi suntem obligaţi să ne consolidăm forţele pentru duminică, 13 noiembrie”, a declarat Dodon.

Maia Sandu a scos în evidenţă rezultatul activităţii socialistului din perioada în care s-a aflat la guvernare. „Cu toţii trebuie să ne mobilizăm ca să dăm ultima lovitură acestui clan mafiot, care a venit la putere demult timp şi nu vrea să plece. Cel mai grav lucru este că Igor Dodon a încercat să ne divizeze, pentru că este mai uşor să furi într-o societate divizată. Ei asta vor să facă, să rămână în continuare la putere, să ne fure, să ne sărăcească”, a menţionat lidera PAS.

www.adevarul.md vă va ţine la curent, pe parcursul zilei, în permanenţă cu principalele evenimente din Republica Moldova şi din străinătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite