Alegeri Republica Moldova. Promo-LEX: Marian Lupu a fost indirect favorizat de CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Misiunii Promo-LEX de Observare a Alegerilor preşedintelui Republicii Moldova, Pavel Postică, a declarat joi, 15 septembrie, că prin acceptarea semnăturilor din partea grupului de iniţiativă pentru susţinerea lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte al ţării în zi de sâmbătă, Comisia Electorală Centrală l-a favorizat indirect pe candidatul PD.

Postică precizează că nu a fost încălcat Codul Electoral sau alte prevederi legale, ci doar hotărârea CEC, elaborată tot de Comisie, privind ordinea şi modalitatea de depunere a actelor pentru înregistrare.

Şeful Misiunii a mai adăugat că observatorii Promo-LEX au sesizat cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în procesul de colectare a semnăturilor în favoarea a patru candidaţi desemnaţi: Marian Lupu (PDM), Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PPEM) şi Igor Dodon (PSRM). De exemplu, grupul de iniţiativă al candidatului Marian Lupu a colectat semnături în 311 localităţi conduse de primari ai PDM, ceea ce constituie circa 75.12 % din totalul celor 414 localităţi în care au fost colectate semnături. Iar în cel puţin două cazuri, colectarea semnăturilor s-a desfăşurat în incinta autorităţilor şi instituţiilor publice.

Observatorii Promo-LEX, au constatat utilizarea resurselor administrative de către ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, care a participat în timpul orelor de serviciu la recepţionarea şi depunerea listelor de subscripţie pentru candidatul Mihai Ghimpu.

Totodată,  au fost sesizate două cazuri de utilizare a funcţiei în procesul de depunere a listelor de subscripţie în timpul programului de lucru: în susţinerea candidatului PPEM, dl Iurie Leancă, de către vicepreşedintele raionului Cantemir, şi în susţinerea candidatului PSRM, Igor Dodon, de către doi asistenţi sociali.

Observatorii au identificat cel puţin 27 de activităţi cu tentă electorală în favoarea a opt partide politice: PSRM, PN, PDM, PPEM, PPDA, PAS, Valeriu Ghileţchi. 

Ceea ce ţine de raportarea finanţelor, trei grupuri de iniţiativă care au prezentat la CEC listele de subscripţie au declarat în rapoartele financiare totalizatoare cheltuieli mai mici decât cele estimate de Promo-LEX sau au depus declaraţii precum că nu au avut cheltuieli. 

Promo-LEX a stabilit că în cadrul activităţilor cu tentă electorală, doar pentru publicitate stradală, mai multe partide politice au suportat în perioada de raportare cheltuieli financiare estimate la cel puţin 1.142.000 lei (PPPAS – 10.000 lei, PPDA – 2.000 lei, PL – 179.840 lei, PDM –  950.160 lei) se arată în comunicatul de presă al organizaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite