Alegeri R. Moldova. Misiunea Promo-LEX a raportat 63 de incidente în primele ore de votare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la deschiderea secţiilor de votare şi până la ora 09.30, Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, din 1 noiembrie 2020, a recepţionat 63 de rapoarte de incidente de la observatori, transmite IPN.

Potrivit şefului Misiunii de Observare, Pavel Postica, într-un caz, observatorului Promo-LEX i-a fost restricţionat accesul în secţia de votare. În şase cazuri au fost observate materiale de publicitate, afişaje şi panouri electorale în raza a 100 de metri de la localul secţiei.

În oraşul Bălţi, a fost restricţionat accesul în secţia de votare a unei alegătoare de aproximativ 58-60 de ani, cu temperatura de 37,4 grade. În scurt timp însă, preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare a informat-o că are voie să intre să voteze, alegătoarea însă a refuzat să intre şi a plecat.

La Văleni, raionul Cahul, la o distanţă de aproximativ 50 de metri de la secţia de votare, s-a oprit un microbuz din care au coborât în jur de 15 persoane. Microbuzul nu avea semn de ruta regulata sau numere galbene.

În patru cazuri, observatorii Promo-LEX au observat deficienţe în funcţionarea SIAS Alegeri: funcţionarea acestuia fie a fost suspendată, fie au fost situaţii când SIAS Alegeri indica faptul că alegătorul a votat, iar acesta susţinea că nu a votat.

În cinci cazuri, urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale sau au absentat sigiliile pe urnele de vot. În şapte secţii de votare au existat probleme cu procesul de filmare a operaţiunilor electorale. Filmarea fie a început cu câteva minute înainte de votare, fie după, din cauza erorilor tehnice, sau doar pentru menţiunea că secţia de votare a fost deschisă.

În sectorul Buiucani al capitalei, un alegător, care recent şi-a modificat viza de reşedinţă, nu s-a regăsit în lista electorală de bază. Alegătorului nu i s-a permis să voteze pe lista suplimentară chiar dacă a prezentat actul de identitate în care era specificată domicilierea în raza secţiei respective. Iar în sectorul Râşcani al capitalei, un alegător a fotografiat buletinul de vot. Acest fapt a fost observat de preşedinte şi membrii Biroului electoral al secţiei de votare. Când i-au fost solicitate explicaţii, alegătorul a spus că, de fapt, în acel moment a dorit să răspundă la un apel.

În patru cazuri, funcţionarii electorali au încălcat măsurile de protecţie şi prevenire a infecţiei COVID -19. Nu au purtat măşti sau le-au purtat incorect, nu li s-a măsurat temperatura, nu dispuneau de viziere sau nu a funcţionat termometrul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite