Alegeri pe înţelesul tuturor: listele de subscripţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a fi înregistrat în calitate de candidat pentru o circumscripţie uninominală la alegerile parlamentare din 24 februarie, potenţialul candidat trebuie să prezinte consiliilor electorale de circumscripţie liste de subscripţie cu semnăturile a cel puţin 500 şi cel mult 1000 de susţinători cu drept de vot, care domiciliază în circumscripţia uninominală, unde acesta intenţionează să candideze.

Pentru promovarea înregistrării candidatelor-femei în alegeri, Parlamentul a decis reducerea la cel puţin 250 şi cel mult 500 de semnături ale susţinătorilor cu drept de vot din circumscripţia unde candidează. Totodată, persoanele care doresc să candideze în circumscripţiile uninominale constituite pentru localităţile din stânga Nistrului şi peste hotarele ţării vor putea colecta semnături pentru susţinerea candidaturii lor din oricare cele 51 de circumscripţii.

Listele de subscripţie pentru colectarea semnăturilor întru susţinerea candidatului sunt eliberate de către consiliile electorale de circumscripţie. Potrivit Hotărârii pentru aprobarea Regulamentului privind modul de întocmire, autentificare, prezentare şi verificare a listelor de subscripţie, colectarea semnăturilor pentru susţinerea candidaţilor începe de la data desemnării candidaţilor, începând cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.

Lista de subscripţie pentru susţinerea candidatului conţine în mod obligatoriu: tipul alegerilor pentru care persoana îşi înaintează candidatura, data desfăşurării alegerilor, numărul listei de subscripţie, numele şi prenumele, anul naşterii, domiciliul, profesia (ocupaţia), funcţia, locul de muncă, apartenenţă politică a candidatului, localitatea unde are loc colectarea semnăturilor, numele şi prenumele persoanei care colectează semnăturile, menţiuni despre modalitatea de completare a listei de subscripţie de către susţinători, precum şi despre accepţiunea privind prelucrarea datelor personale ale acestora, conform legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal. De asemenea, se conţin menţiuni privind responsabilităţile colectorului în procesul de colectare şi prelucrare a datelor cu caracter personal ale susţinătorilor, conform rigorilor legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal, precum şi menţiunea despre autenticitatea datelor din lista de subscripţie şi semnătura persoanei care colectează semnăturile, numărul curent, numele şi prenumele, anul naşterii, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate, data la care semnează în listă şi semnătura susţinătorului candidatului.

Potrivit Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, adoptată de Parlament la 21 iulie 2017 şi publicată în Monitorul Oficial în aceeaşi zi, au dreptul de a colecta semnături candidaţii, inclusiv cei independenţi, şi membrii grupurilor de iniţiativă care desemnează sau susţin aceşti candidaţi la alegeri, persoanele împuternicite de aceştia, precum şi membrii grupului de iniţiativă pentru.iniţierea referendumului. Membrul grupului de iniţiativă care colectează semnăturile alegătorilor semnează fiecare foaie din listele de subscripţie. La sfârşitul fiecărei foi din listele de subscripţie, colectorul face o menţiune prin care atestă faptul că semnăturile au fost colectate de el personal şi că el confirmă autenticitatea semnatarilor, apoi semnează.

În cazul în care, la verificarea de către consiliul electoral de circumscripţie, în listele de subscripţie se depistează semnături false sau semnături repetate în mai multe liste, acestea vor fi excluse. Dacă, la verificare se constată că nu este prezentat numărul necesar de semnături sau, în urma excluderii semnăturilor nevalabile, numărul lor s-a redus faţă de plafonul minim prevăzut, candidatul nu este înregistrat, iar hotărârea respectivă i se comunică în termen de 24 de ore de la adoptare. Nu se admite depunerea unor liste de subscripţie suplimentare după ce consiliul electoral de circumscripţie a primit şi a înregistrat tot setul de documente pentru înregistrare.

Sistemul electoral mixt a fost aprobat de către Parlamentul Republicii Moldova, la 20 iulie 2017. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte un deputat de la fiecare circumscripţie, inclusiv de la cele constituite pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului şi pentru alegătorii din afara ţării. În cadrul alegerilor parlamentare, fiecare alegător are dreptul să voteze cu două buletine de vot – unul pentru circumscripţia naţională şi altul pentru circumscripţia uninominală. Fiecare vot are putere juridică egală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite