Afacerile politicienilor merg ca pe roate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea de oficii Ipteh din centrul Chişinăului a fost privatizată de Filat în anul 1999 FOTO Adevărul
Clădirea de oficii Ipteh din centrul Chişinăului a fost privatizată de Filat în anul 1999 FOTO Adevărul

Companiile controlate de liderii de partide din Republica Moldova au raportat profituri pentru anul trecut, indiferent de domeniul de activitate – servicii, imobiliare, producere de utilaje sau extragere de piatră. Cel mai bine o duc însă cei de la putere

Influenţa multor partide din Republica Moldova depinde nu doar de ideile pe care le promovează, ci şi de puterea economică pe care o au liderii acestora. Cu mici excepţii, toate partidele au în calitate de preşedinte un om de afaceri. Până şi Vladimir Voronin, liderul PCRM, poate fi inclus în categoria businessmenilor, datorită pachetului de acţiuni deţinut la Fincombank. E adevărat că majoritatea afacerilor politicienilor nu sunt declarate oficial, fiind controlate prin rude şi interpuşi.

Afaceri imobiliare la Iaşi şi Chişinău

Unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri şi totodată lideri de partide din ţară este ex-premierul Vlad Filat. Preşedintele PLDM are oficial doar două afaceri, ambele în domeniul imobiliar. Cea mai veche este Kapital Invest Company din Iaşi (care a înglobat SA Dosfotei şi Romold), la care Filat deţine peste 95% din acţiuni. Firma administrează o clădire de birouri din centrul capitalei istorice a Moldovei. Kapital Invest Company a înregistrat în anul 2012 un profit net de 1,2 milioane de lei româneşti (mai puţin de cinci milioane de lei moldoveneşti). Datele pentru 2013 încă nu au fost publicate.

O altă afacere imobiliară este compania Ipteh, ce deţine un imobil din centrul Chişinăului. Vlad Filat este coproprietar la Ipteh prin Kapital Invest Company, care are o cotă de 49,6% din acţinile firmei. Raportul financiar pentru anul 2013 arată un profit de 5,62 milioane de lei, în scădere cu 166.000 de lei faţă de anul 2012. Vânzările Ipteh au rămas la acelaşi nivel ca anul precedent, cifrându-se la aproape 23,4 milioane de lei. Acţionari semnificativi ai Ipteh mai sunt Worldway Limited, cu un pachet de 35,29% din acţiuni, şi Ion Rusu, cu o participaţie de 11,72%.

Anul trecut Filat a declarat că a încasat dividende de peste 7 milioane de lei. Ce dividende vor fi plătite în acest an nu s-a anunţat încă.

image

Centrul Comercial Gemeni a raportat un profit de 39,2 milioane de lei FOTO Tudor Iovu

Casa de comerţ a lui Plahotniuc

Cu afaceri imobiliare se ocupă şi principalul concurent al lui Filat, Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele PD. Din ultimele declaraţii de avere, rezultă că Plahotniuc deţine doar 90% din compania Prime Management SRL, de la care în 2012 a avut dividende de 15,5 milioane de lei, iar pentru anul 2013 - 14,9 milioane de lei.

Raportul anual al Casei de Comerţ Gemeni denotă însă că Plahotniuc controlează şi circa 47,9% din acţiunile acestei companii. Este adevărat că nu direct, ci prin intermediul OTIV Prime Real Estate B.V., care face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, înregistrate în Olanda. Din acest grup mai fac parte: OTIV Prime Services, OTIV Prime Hospitality, OTIV Prime Media şi OTIV Prime Financial, (care şi-a schimbat doi ani în urmă denumirea în Generashon Financial B.V. şi care controla Victoriabank). Denumirea OTIV coincide cu iniţialele numelor membrilor familiei Plahotniuc - Oxana (soţia), Timofei (fiu), Inochentie (fiu) şi Vladimir.

În anii 2010-2012, Finpar Victoria Limited din Cipru, care îi aparţine lui Vladimir Plahotniuc, a fost acţionar unic al OTIV Prime Holding B.V.

În 2013, Casa de Comerţ Gemeni, care administrează unul dintre cele mai importante centre comerciale din Chişinău, a avut o cifră de afaceri de 48,9 de milioane de lei, cu 500.000 de lei mai mult ca în 2012. Profitul a constituit 39,2 milioane de lei, în creştere cu 3,5 milioane de lei faţă de 2012. Alt acţionar important la Gemeni este firma Geomold SRL, despre care se spune că ar aparţine miliardarului ucrainean Petro Poroşenko.

image

Întreprinderea Moldagrotehnica produce utilaje agricole FOTO moldagrotehnica.md

Produce pluguri şi conduce cu ţăranii

Spre deosebire de primii doi politicieni, afacerea fostului viceprim-ministru Valeriu Cosarciuc, copreşedinte al Partidului Popular din Republica Moldova, este din domeniul producerii. E vorba de întreprinderea Moldagrotehnica din Bălţi, specializată în producţia de tehnică şi utilaje agricole.
Anul trecut vânzările firmei au scăzut cu 11 milioane de lei, până la circa 70 de milioane. Profitul în schimb a crescut cu peste 850.000 de lei, până la 4,86 milioane de lei. Pe lângă afaceri şi politică, Cosarciuc este lider al Federaţiei Fermierilor.

Bani din piatră

Rezultate foarte bune a înregistrat anul trecut şi afacerea unui alt ex-vicepremier, deja fost lider de partid. Este vorba de Nicolae Andronic, care recent a cedat Partidul Popular Republican omului de afaceri Renato Usatâi. Andronic este preşedintele Consiliului societăţii Cariera de Granit şi Pietriş din Soroca, la care deţine o cotă de 23,55% din capital. Partenerul lui de afaceri este Alexandru Griţunic, vicepreşedinte al Partidului Popular Republican. Anul trecut Cariera de Grant şi Pietriş din Soroca a avut un profit de 13,6 milioane de lei, în timp ce în 2012 a înregistrat pierderi de 5,3 milioane de lei. Ambii mai sunt parteneri şi la firma Ghips-Biruinţa. Aceasta este un SRL şi nu publică rapoartele anuale.

Venituri de pe urma studenţilor

Din declaraţia de avere pentru anul 2013, aflăm că şi copreşedintele Partidului Liberal Reformator, Ana Guţu are o afacere, care anul trecut i-a adus un venit de 169.010 lei. E vorba de firma Stavbi-Lux, care este de fapt cafeneaua-bar Fiesta, cu terasa de vară, de la parterul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. În anii 2010-2012, parlamentara nu a inclus în declaraţiile de venit firma şi nici informaţii dacă aceasta i-a adus sau nu beneficii. Doar în declaraţia de avere pentru anul 2009, fosta liberală a inclus firma, menţionând că a avut un venit de 26.500 de lei.

image

Principalii clienţi ai localului sunt studenţii de la ULIM FOTO Adevărul

Şi alţi lideri de partide au afaceri. Este o problemă să afli ce venituri şi profituri obţin, pentru că doar în campanii electorale îşi mai declară averile.

De exemplu Natalia Nirca, şefa Partidului Conservator, deţine compania Kiser Electronics din India; Victor Şelin, preşedintele Partidului Social-Democrat, are holdingul Unicon-Grup, iar despre Igor Dodon se vorbeşte că ar deţine hotelul Prezident. 

De ce cei de la guvernare o duc mai bine

„Existenţa partidelor din Moldova este în strânsă legătură cu liderii acestora, care, de regulă, sunt şi principalii finanţatori sau sunt cei care controlează schemele prin care sunt finanţate formaţiunile. Mai bine o duc cei ale căror partide sunt la putere. Ei mai pot beneficia şi de aşa-zisa rentă politică, datorită faptului că pot decide numirea unor persoane în funcţii de stat. Probabilitatea de a afla veniturile reale ale liderilor politici şi sursele de finanţare ale partidelor pe care le conduc este însă foarte mică. Un pas spre transparenţă ar fi adoptarea Legii cu privire la finanţarea partidelor“, susţine Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite