Afacerea secţiilor de votare: cum a furat Dodon, din timp, 4% din voturi la viitoarele alegeri generale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon FOTO Arhivă
Igor Dodon FOTO Arhivă

Fostul preşedintele ostentativ pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a furat 4% din rezultatele viitoarelor alegeri generale cu ajutorul Comisiei Electorale Centrale.

Mai exact, vineri, 4 iunie, CEC cu o majoritate formată de socialişti în Parlamentul dizolvat, prin completarea numărului de membri cu oamenii lor, şi folosindu-l pe Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, om de partid, a reuşit majorarea numărului de secţii de votare pentru Transnistria şi blocarea creşterii numărului de secţii de votare în diaspora. E adevărat, însă, că gestul va enerva şi mai mult alegătorii din diaspora şi îi creează cele mai mari deservicii tot lui Dodon şi alor săi.

O decizie discutabilă pentru 4% din voturi

Comisia Electorală Centrală a adoptat vineri decizia privind numărul secţiilor de votare pentru diasporă. Astfel, în afara hotarelor R. Moldova, pentru alegerile anticipate din 11 iulie, vor fi deschise doar 139 secţii de votare, exact câte au fost la alegerile prezidenţiale. Decizia a fost adoptată în ciuda faptului că Ministerul Afacerilor Interne şi Integrării Europene a cerut 190 de secţii de votare, iar proiectul iniţial de rezoluţie al CEC supus dezbaterii presupunea deschiderea a 162 secţii de votare. Mai mult, este încălcată propria hotărâre prin care anterior CEC a adoptat devizul de cheltuieli pentru organizarea alegerilor şi care prevede crearea a 150 secţii de votare.

Autorul întregii tărăşenii a fost secretarul general al CEC-ului, fostul socialist Maxim Lebedinschi. El a susţinut că trebuie păstrat numărul de 139 de secţii de votare, aşa cum a fost la alegerile prezidenţiale, chiar dacă colegii săi i-au reamintit că la alegerile prezidenţiale mulţi cetăţeni din diaspora nu au reuşit să-şi exercite dreptul la vot din cauza numărului mare de alegători şi la multe secţii au fost epuizate buletinele de vot. În schimb, Comisia Electorală Centrală a decis, în cadrul şedinţei de vineri, organizarea a 44 secţii de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cu două mai mult decât la alegerile prezidenţiale din 2020.

Spre deosebire de secţiile pentru Transnistria - care au adunat circa 2% din alegătorii prezenţi la urne la prezidenţiale, în turul 2, circa 31.000 oameni, iar multe secţii au fost goale mai toată ziua - la majoritatea secţiilor din diaspora a fost aglomeraţie, s-a stat ore în şir la coadă, buletinele s-au epuizat la multe dintre ele şi nu au ajuns decât până după amiaza. Astfel, pe motive puerile, strict tehnice, PSRM poate fura prin mobilizarea (pe bani, prin corupere, cu ajutorul Rusiei şi a separatiştilor de la Tiraspol) a circa 65.000 de oameni care au unde vota, asigurându-li-se transportul direct, adică 4% din votanţi (2% furaţi aici). În schimb, sunt blocate voturile doritorilor să voteze în diaspora, măcar a celor de data trecută, de la prezidenţiale, când au votat 263.000 de oameni şi s-ar fi putut aduna lesne 300-350 mii. Aceasta însemnând 31.000 de oameni la 42 de secţii, acum 44 versus 263.000 de oameni şi nenumăraţi alţii la coadă la 139 de secţii, ca să nu fie dubii în privinţa argumentelor. Aşa a furat Dodon 2% în Transnistria şi 2% în diaspora, prin numărul redus de buletine de vot şi prin blocarea numărului de secţii.

Era cunoscut faptul că majoritatea în Comisia Electorală Centrală i se subordonează lui Igor Dodon. Totuşi, analiştii se întreabă dacă nu cumva, pentru că a dovedit că reuşeşte să controleze majoritatea şi îl are în buzunar şi pe Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, o persoană în solda socialiştilor, nu trebuie să ne aşteptăm la o falsificare a rezultatelor alegerilor în favoarea PSRM şi a lui Dodon la alegerile din 11 iulie.

Gafele lui Dodon şi strategia perdantă în alegerile generale: mobilizarea opoziţiei, polarizarea şi clarificarea puterii

Igor Dodon are o vădită abordare dispreţuitoare faţă de diaspora, pe care a calificat-o ca „electorat paralel”. Astfel, el şi-a îndepărtat şi ultimele rămăşiţe ale votanţilor care ar fi optat pentru socialişti la alegerile generale. Dar nu aceasta a fost gafa cea mai mare: prin această procedură, prin scandalul care a fost lansat, prin atacurile la instanţele de judecată a acestei decizii scandalose, iniţiate de către Partidul Acţiune şi Solidaritate, prin manifestaţiile de protest în stradă anunţate în faţa CEC de către Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma DA luni, ora 12:00, la sediul Comisiei Electorale Centrale, tema pe care nu şi-o dorea a ajuns cea mai importantă din campanie şi antrenează formula emoţională de mobilizare şi amplificare a urii care-i face pe alegători să iasă la vot pentru a-l sancţiona pe Dodon şi ai lui pentru o asemenea mârşăvie.

Igor Dodon a făcut cea mai mare gafă, neînvăţând nimic din bătălia similară cu diaspora a PSD în România, care a pierdut la fel, pe mâna proprie. Mai întâi, a creat motivul şi emoţia pentru a mobiliza opozanţii săi, pe cei din diaspora, dar mai ales pe cei de acasă. Practic, aşa cum s-a întâmplat în România, cei din afară care nu pot vota din cauza acestor blocaje îşi mobilizează telefonic rudele de acasă care merg la vot în locul lor şi-i reprezintă. Aşa s-a întâmplat în România, la europarlamentarele din 28 mai 2019, care au decis soarta PSD-ului lui Liviu Dragnea.

Cea de a doua gafă a lui Dodon a fost aceea de a clarifica situaţia puterii şi a opoziţiei. Deja existau ambiguităţi în raport cu funcţionalitatea guvernului Ciocoi, care juca alternativ în diferite bărci, deşi părea a conlucra mai degrabă cu Preşedintele Maia Sandu. E adevărat că acelaşi guvern, pe baza blocajului votului a trei miniştri controlaţi pe deplin de socialişti, a interzis prelungirea acordurilor de granturi cu România şi SUA.

Dar ambiguitatea putea ameninţa postura PAS şi imaginea de partid la putere/partid de opoziţie. Igor Dodon, prin controlul la CEC şi decizia de vineri, a clarificat imagologic situaţia: PSRM-Şor şi gaşca sunt Puterea, iar PAS şi Maia Sandu sunt Opoziţia. Şi ştim cât de simplu e de mobilizat şi determinat votul când vii din Opoziţie. Dodon i-a dat Maiei Sandu şi acest atu.

În fine, dar nu cel din urmă, Igor Dodon şi-a mai spulberat un avantaj: acela al redistribuirii voturilor către partide minuscule de dreapta, care nu vor face pragul. Prin lansarea subiectului votului din diaspora, Dodon şi PSRM au polarizat bătălia între PAS şi BECS - Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, PSRM-PCRM, eliminând şansele şi aşa firave ale altor partide de a face pragul. Bătălia se concentrează şi se duce între cei doi mari, cu PAS situat în sondaje cu 10-12% peste BECS chiar în Republica Moldova. Deci socialiştii se luptă cu morile de vânt, iar Dodon va pierde dramatic alegerile chiar în Republica Moldova, pe teritoriul controlat de autorităţile legitime de la Chişinău.

Bâiguielile lui Lebedinschi şi oprobiul internaţional

Acţiunile CEC şi ale lui Maxim Lebedinschi au determinat şi reacţii vehemente la nivel internaţional. Dacă mai era nevoie, oprobiul lumii întregi împotriva socialiştilor personalizaţi de Lebedinschi a fost evident. Şi era de aşteptat, odată ce explicaţiile sale sunt nişte simple bâiguieli şi referiri la o bază legislativă necitată explicit, care l-ar fi făcut să nu poată majora numărul de secţii de vot, zice el.

„Imediat după anunţarea alegerilor, Doamna Preşedinte a convocat membrii CEC, unde a menţionat deplina încredere în actuala componenţă a Comisiei”, susţine Lebedinschi în apărarea sa. „În cadrul acestei discuţii, i-a fost comunicat despre riscurile şi consecinţele adoptării Decretului de dizolvare a Parlamentului şi stabilirea alegerilor anticipate, în rezultat Doamna Preşedinte a menţionat că înţelege totul şi că aşa a fost decizia ei, menţionând că mizează că o să ne facem lucrul până la capăt. În ziua de azi, CEC şi-a făcut lucrul reieşind din prevederile normative şi situaţia reală, nu bazată pe promisiunile date de politicieni, sau în scop de a agita cetăţenii Republicii Moldova cu acţiuni ce nu pot fi realizate”, susţine şchiop în limba română, Lebedinschi.

Dacă preşedintele Maia Sandu a somat CEC-ul să-şi revadă decizia, după hotărârea scandaloasă referitoare la numărul de secţii din diaspora, reacţiile observatorilor şi a partenerilor internaţionali au fost definitorii. Deja observatorii OSCE şi ODIHR se află la Chişinău, pentru observarea de lungă durată, iar împiedicarea accesului la vot sau neasigurarea dreptului de vot pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, din ţară şi de peste hotare, este o temă veche, care se află deja în criticile de la alegerile anterioare.

„Este îngrijorător faptul că membrii CEC nu au ţinut cont pe de o parte de cele trei criterii prevăzute de Codul Electoral pentru stabilirea secţiilor de votare peste hotare, dar şi de propria hotărâre prin care anterior au adoptat devizul de cheltuieli pentru organizarea alegerilor şi care prevede crearea a 150 secţii de votare”, susţine Promo Lex, organizaţia internă care se ocupă de observarea alegerilor în Republica Moldova. Este vorba de insuficienţa buletinelor de vot, cozile foarte lungi din faţa secţiilor de votare, eforturile şi cheltuielile enorme suportate de cetăţeni pentru deplasarea la vot, toate fiind elemente puse pe seama electoratului din diaspora pentru care CEC nu a făcut nimic în îmbunătăţirea situaţiei curente, în ciuda eforturilor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene - MAEIE şi a deciziilor sale anterioare.

Când a fost să ceară bani, CEC a supralicitat bugetele, punând guvernul în dificultate. Când a fost să-şi îndeplinească atribuţiile şi să organizeze suficiente secţii de votare acolo unde sunt cetăţenii, CEC s-a înclinat voinţei lui Dodon de a limita votul diasporei. Rezultatul va fi unul care nu are cum să-l avantajeze pe Igor Dodon, lipit complet de decizia CEC, fără posibilitatea de a invoca independenţa CEC. Mai mult, actuala vizibilitate nocivă a lui Lebedinschi face ca atenţia şi presiunea la adresa activităţii CEC să fie atât de mari încât tendinţa de a o utiliza după acest moment, în alte confruntări, la alegerile generale va fi inutilă. Practic Dodon şi-a cam tras ultimul glonţ din panoplie, şi pe acela în picior!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite