Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, a cărui negociere va începe în luna mai, reprezintă proba de foc pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna mai, în cadrul Consiliului de Cooperare Moldova-Uniunea Europeană, vor începe negocierile pe marginea noului Acord de liber schimb.Experţii spun că, deşi documentul va aduce şi dezavantaje, Moldova poate beneficia de noile reguli ale spaţiului unic.

Potrivit negociatorilor, Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE (ALSAC) este unul dintre cele mai dificile de realizat din punct de vedere tehnic. Implementarea acestuia poate trezi nemulţumirea producătorilor autohtoni, care vor trebui să ţină piept concurenţilor din UE, dar şi să-şi ajusteze calitatea produselor la noile norme.

AVANTAJELE ŞI DEZAVANTAJELE ACORDULUI
„Cel mai dificil domeniu de negociat va fi agricultura şi toate componentele ei, pentru că ne afectează şi din punct de vedere social, nu doar economic. De asemenea, o altă problemă ar fi ajustarea sistemului nostru de infrastructură a controlului calităţii la cel european", a spus viceministrul Economiei Octavian Calmâc, negociator-şef adjunct al Acordului de Asociere.

Constanţa Popescu-Mereacre, expert economic, afirmă că noul acord va însemna modificarea modului de reglementare a pieţei interne şi armonizarea legislaţiei naţionale la cea UE, în multe domenii. Printre avantajele documentului, economista enumeră: intensificarea concurenţei, reducerea preţurilor la diverse produse, acces nelimitat pe piaţa UE şi creşterea economică.

„Zonele de risc includ: reducerea veniturilor bugetului de stat, din diminuarea taxelor vamale, dar acestea se vor completa din creşterea economică suplimentară datorată ALSAC; creşterea concurenţei, dar aceasta se compensează şi de faptul că producătorii noştrii vor putea exporta pe o piaţă mai mare. Efectul acordului depinde foarte mult de conţinutul acestuia, respectiv şi de comunicarea între Guvern şi sectorul privat", spune Constanţa Popescu-Mereacre.

Vasile Puşcaş, fostul negociator-şef al României cu UE, ne asigură că Moldova poate profita de Acordul de Liber Schimb. „Într-o politică inteligentă, Acordul favorizează ţara în care este implementat, respectiv Moldova poate avea beneficii foarte mari intrând în acest acord. Este vorba despre calitatea produselor şi competiţie. Guvernul trebuie să ia măsuri interne de întărire a capacităţii concurenţiale", afirmă Vasile Puşcaş. Fostul negociator-şef al României spune că Moldova are elemente competitive pe care le poate dezvolta, referindu-se la sectorul agro-industrial.

image

Un domeniu dificil pentru negocieri ține de problema transnistreană, de modul în care autoritățile de la Tiraspol vor coopera
Constanţa Popescu-Mereacre
Expert economic

20 de capitole au fost închise

Acordul de Asociere cu UE conţine trei componente: acordul politic, cel de liber schimb şi acordul de mobilitate. „În cazul Moldovei nu se va negocia un acord de liber schimb aparte, ci o zonă de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (ALSAC), care va fi parte componentă a Acordului de Asociere Moldova-UE" afirmă Constanţa Popescu-Mereacre. Blocul economic al Acordului de Asociere include 24 de capitole, dintre care 20 au fost deja închise. Joi, la Bruxelles, va avea loc următoarea rundă de negocieri pe Acordul de Asociere.

image

Principala greșeală făcută de unele state din Europa Centrală este că au stat pasive în relația cu piața internă
Vasile Pușcaș
Fost negociator-șef al României

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite